Arkitekt Anna Mette Exner har fået Statens Kunstfonds Dristighedspris for sin kamp for at bevare betonbyggeri i Gellerup.

Arkitekt Anna Mette Exner har fået Statens Kunstfonds Dristighedspris for sin kamp for at bevare betonbyggeri i Gellerup. Foto: Louise N. Burmeister, Lokalavisen Aarhus

Pris til modig Aarhus-arkitekt:

Vil redde beton i Gellerup

Statens Kunstfond har tildelt Anna Mette Exner Dristighedsprisen for hendes arbejde med at sætte fokus på de bevaringsværdige kvaliteter ved betonblokke i Gellerupparken

Af
Louise Nyvang Burmeister

De 50.000 kroner, der følger med Statens Kunstfonds Dristighedspris, skal Anna Mette Exner selvfølgelig bruge på at se på endnu mere beton.

Hun vil til Indien for at se den - ligesom Gellerup - minutiøst planlagte by, Chandigarh. Hun vil se, hvordan inderne har succes med at udnytte betonbyggeri. For hun ser masser af muligheder i Gellerupparkens Le Corbusier-inspirerede betonblokke.

Det hele skal for alt i verden ikke blot jævnes med jorden. Men fornys og videreføres.

Det har hun i flere år råbt op om og forsøgt at overbevise embedsfolk og politikere om.

Et arbejde hun nu præmieres for med Dristighedsprisen.

"Det er jeg rigtig glad for. Det betyder meget for mig, for det er en anerkendelse af vores arbejde," siger Anna Mette Exner, der har stiftet foreningen Kollektivbyen, som lige nu lejer sig ind på øverste etage af Gudrunsvej 78 i Gellerupparken.

Her sidder omkring 30 små, kreative virksomheder, blandt andre Anna Mette Exners eget arkitektfirma.

Firmaer, cafeer og events

Kontorfællesskabet er blot starten på en større transformation af betonblokkene på Gudrunsvej 78-82. Hun vil skabe en bydel med cafeer, events og bofællesskaber. Og det er faktisk i stil med, hvordan det oprindelige Kultur- og Aktivitetscenter, der lå på stedet, inden kommunen rykkede ind med socialforvaltning og bibliotek, så ud.

"Det er jo enormt nedslidt i dag, men det kan komme til at se superhamrende flot ud," siger Anna Mette Exner, der har specialiseret sig i kulturarv.

"Som kulturarvsarkitekt ved man, at om 100 år ser vi anderledes på de her bygninger. De kan bære på den lange bane. Men det er meget naturligt, at vi som mennesker ikke kan se det nu. Der er bygninger, man hader i visse perioder, men som man værdsætter senere hen."

Der skal træ og farver til

Hun anerkender, at en del af kritikken af Gellerupparken er rigtig.

"Det har været for mange almene boliger på et sted. Det skal åbnes meget mere op med masser af forskellige funktioner og boligformer. Betonen skal tilføres materialer såsom træ, og så skal der en masse farver ind. Men det skal ikke bare jævnes med jorden det hele," siger hun.

Dristighedsprisen vil hun nu bruge i sin videre kamp for betonen. For Aarhus Kommune har endnu ikke besluttet, hvad der skal ske med bygningerne på Gudrunsvej 78-82.

"Prisen betyder, at jeg får endnu mere lyst til at fortsætte. Den er et argument, jeg kan bruge over for embedsfolk og politikere. Jeg tror, det handler om at være tålmodig, og så vil holdningen lige så stille ændre sig."

Dristighedsprisen blev uddelt for første gang i 2018.

Publiceret 08 October 2019 13:30