Modelfoto:

Modelfoto: Adobe Stock

Ansatte udsat for vold og trusler fra elever på aarhusianske folkeskoler

Hver fjerde ansat på de aarhusianske folkeskoler har oplevet vold, viser trivlsesundersøgelse

En trivselsundersøgelse, der blev foretaget på de aarhusianske folkeskoler fra oktober 2017 frem til efteråret 2018, viser, at hver fjerde ansat på kommunens folkeskoler og specialskoler havde oplevet vold fra elever. Hver tredje ansat havde oplevet trusler fra eleverne. Det skriver Århus Stiftstidende.

Ifølge mediet er hverken kommunen eller andre aktører på skoleområdet i tvivl om, at trusler og vold fra elever mod de skoleansatte er et stigende problem. Samme billede har man hos organisationen Forældrestemmen, som synes det er en sørgelig udvikling for alle.

"Det er en ulykkelig og forfærdelig udvikling, der kun påvirker negativt. I første række er det frygteligt for de elever, der af den ene eller anden årsag føler sig nødsaget til at true eller slå. Det gør eleverne fordi, at de presses og brænder inde med store frustrationer. Det er også nedslående for de elever, som overværer den konkrete situation. Skolepersonalet rammes naturligvis også negativt, og det samme gælder forældrene, der har et inderligt ønske om at have glade og velfungerende børn," siger organisationen formand Janus Boye til Århus Stiftstidende.

Et landsdækkende problem

Thomas Medom (SF), der er formand for Børn og Unge i Aarhus Kommune, er opmærksom på problemet og vil arbejde på at for det ændret i kommunen.

"Det er et område, som vi har stærkt fokus på. I første omgang er det mit mål at få vendt udviklingen, så omfanget af vold og trusler begynder at falde. På længere sigt skal det være markant lavere," siger han til Århus Stiftstidende.

Det er dog ikke kun i Aarhus Kommune, at trusler fra elever er et stigende problem. Det viste en undersøgelse, som A&B Analyses lavede i 2018 for fagbladet Folkeskolen. Her svarede halvdelen af de adspurgte i lærerpanelet, at de mente, at antallet af episoder med trusler fra eleverne var steget de seneste fem år.

Ifølge fagbladets undersøgelse fra sidste år havde 12 procent anmeldt trusler til politiet. I besvarelserne fortalte lærerne desuden, at det blandt andet var om trusler på livet, trusler med kniv og trusler om tæsk fra et tæskehold. Truslerne foregik blandt andet på de sociale medier.

jwh

Publiceret 07 October 2019 07:35