Præsteklumme: Husk luft mellem ørerne

Af
Lisbeth Lindegaard

Skåde Sogn

præsteklumme Jeg kendte engang en klog, gammel bondemand, som jeg beundrede meget, fordi han hvilede i sig selv og aldrig virkede stresset. Måske hang det sammen med en særlig vane, han havde: Om søndagen holdt han fri! Bortset fra at han lige skulle malke og fodre dyrene, og som regel også gik i kirke, holdt han helt fri. Uden program. Han sad bare ude i sin have og lavede ingenting. Men man måtte gerne komme forbi og gøre det samme. Sidde med kun få ord imellem sig og mærke, hvordan roen bredte sig. Man kunne kigge op i himlen, lytte til løvets susen, betragte en fugl, fornemme blomsternes duft og lugten af jord og græs, vækst og råd. Sukke dybt, snuse ind, bare være. Var det efterår som nu, gjorde han det samme, når han gik en tur i sin store have, på markerne eller i skoven. Han var bare i det, også når han stod stille, samlede et nedfaldent æble op for at snuse til det, eller måske ligefrem satte sig ned på den bare jord. Havde han vidst, at det, han foretog sig, ligner en ny trend, skovbadning, eller at læger nogle steder i verden ligefrem ordinerer natur på recept, havde han undret sig. For ham var det ikke raketvidenskab, men gammel overlevering og sund fornuft. Hans far, bedstefar og oldefar havde gjort præcis det samme.

For det er en gammel sandhed, at vi har brug for hvil og pauser, fordi det er godt for sjæl og krop. Det står ligefrem i Bibelen. For der fortælles det, at da Gud havde skabt alting, hvilede han og glædede sig over det skabte. Hele den syvende dag var en hviledag. Og den gamle fortælling skal sige os, at vi skal huske at have nogle stunder, hvor vi laver ingenting. Om det er en hel dag eller blot små stunder i løbet af dagen.

Det er såmænd ikke så svært, og man behøver ikke kalde det noget smart. Man kan bare gå sig en tur, eller sætte sig ud i haven eller på en bænk, man kommer forbi. Men det skal være uden mobiltelefon og uden at ville bruge pausen til at få overblik over dagens program. Pointen er, at der intet program skal være, for så sker der noget. Batterierne lades op, man får ”luft mellem ørerne” og sjælen med, og det giver ro til at glædes såvel som fornyede kræfter. Et hvil er godt for mange ting.

Publiceret 05 October 2019 07:15