Formand for Studenterrrådet ved Aarhus Universitet, Krestina Vendelbo Christensen.

Formand for Studenterrrådet ved Aarhus Universitet, Krestina Vendelbo Christensen. Arkivfoto

Aarhus-formand: Statsministeren løber fra sine løfter

Studenterrådet på Aarhus Universitet mener ikke, at regeringens udspil til finansloven lever op til de løfter, som blev fremsagt under valgkampen

Af
Sofie Amalie Skovsager

Studenterrådet ved Aarhus Universitet er utilfreds med regeringens finanslovsudspil. Rådet mener ikke, at regeringen har holdt de løfter, som den lovede at indfri, hvis den kom til magten.

"Det er direkte uacceptabelt, at Mette Frederiksen nu bryder den tillid, som vi har haft til, at uddannelsesloftet ville blive afskaffet. Det er uambitiøst og uholdbart," siger formand for Studenterrrådet ved Aarhus Universitet, Krestina Vendelbo Christensen, i en pressemeddelelse.

"Der har aldrig været flere stressede studerende end i dag. Studerende, der er bange for at fejle og vælge forkert. Det er helt hen i vejret. Man må aldrig straffe de studerende for at blive klogere. Vi skal investere i og prioritere uddannelse," siger formanden.

Positive over omprioriteringsbidraget

Studenterrådet er til gengæld positiv over for, at regeringen vil afskaffe omprioriteringsbidraget.

"Det er meget positivt, at regeringen nu stopper de ødelæggende besparelser. Vores uddannelsessystem er vores samfunds fundament. Det er derfor vigtigt, at det er sundt og stærkt - ikke at det bliver mere vakkelvornt," siger Krestina Vendelbo Christensen.

En lappeløsning er ikke nok

Regeringen ønsker derudover ikke at videreføre det såkaldte taxameterløft på de humanistiske og samfundsvidenskabelige uddannelser. Det betyder ifølge Studenterrådet, at disse uddannelser hvert år vil miste 290 millioner kroner.

Udlændinge- og Integrationsminister Mattias Tesfaye lovede ellers under valgkampen, ifølge Studenterrådet, at Socialdemokratiet med "åbne øjne" ville videreføre taxameterløftet.

"Det er grundlæggende ikke i orden, at politikere lover noget, som de ikke kan holde. For dem er det åbenbart tomme løfter. Men for vores uddannelsessystem og for vores samfund er det helt afgørende. Hvis taxameterløftet ikke fortsætter, vil det få store økonomiske konsekvenser. Det viser tal fra uddannelses- og forskningsministeriet. Det er tabte penge, der i stedet burde blive brugt på at kvalitetssikre vores uddannelser," siger Krestina Vendelbo Christensen.

Regeringen vil ifølge Studenterrådet derudover ikke geninvestere de midler, der i de seneste år er blevet skåret fra uddannelsesområdet. Formanden for Studenterrådet kalder det en lappeløsning:

"Det er uambitiøst, at regeringen ikke vil geninvestere de tabte midler. En lappeløsning er ikke godt nok. Besparelserne har unægteligt gjort vores uddannelser dårligere, og status quo er ikke holdbart."

Publiceret 03 October 2019 13:18