Jette Skive og Jakob Søgaard Clausen

Jette Skive og Jakob Søgaard Clausen Pressefotos

Læserbrev: Vi er ikke sure - vi er skuffede

Dansk Folkeparti er skuffet over Socialdemokratiets prioritering af ældreområdet

Af
Jette Skive

rådmand for Sundhed og Omsorg

og Jakob Søgaard Clausen

1. suppleant til Aarhus Byråd for Dansk Folkeparti

Chefredaktør Claus Krogh skriver i sin klumme 24. september, at Jette Skive er sur på borgmesteren ovenpå årets budgetforhandlinger i Aarhus. Men det er ikke den rette beskrivelse. I Dansk Folkeparti er vi derimod skuffede. Skuffede på vores ældre medborgeres vegne.

Fra Dansk Folkepartis side havde vi store forhåbninger til årets budgetforhandlinger. Danmark har fået en ny statsminister, hvis parti gik til valg på at styrke velfærden. Den socialdemokratiske finansminister Nicolai Wammen skulle lande en aftale om kommunernes økonomi med den socialdemokratiske KL-formand og borgmester i Aarhus, Jacob Bundsgaard . Der var udsigt til en tiltrængt styrkelse af velfærden og dermed også ældreområdet.

Men vi skulle blive slemt skuffede. For det første er det stadig en forudsætning i budgettet, at de ældre, som lever længere, også er sundere og derfor har et mindre plejebehov. Den forudsætning har imidlertid vist sig ikke at holde. Det sætter budgetterne under pres. For det andet bliver der også flere ældre med handicap. Det er jo en glædelig omstændighed, at mennesker med handicap lever længere. Men det kræver naturligvis også flere midler. Det blev der heller ikke taget hånd om med det nuværende budget.

Og som om ovenstående to forhold ikke var nok, så ligger der med budgetforliget også besparelser i form af det såkaldte finansieringsbidrag. Et teknisk begreb, som vi kender fra den landspolitiske kontekst i form af omprioriteringsbidraget. En årlig besparelse, som den nye regering fornuftigt nok har travlt med at afskaffe på forskellige velfærdsområder. Men ikke i Aarhus. Her står borgmesteren fast på besparelserne.

Ældreområdet står derfor over for store økonomiske udfordringer de kommende år. Udfordringer som det nye budgetforlig overhovedet ikke tager hånd om. I Dansk Folkeparti er vi naturligvis fuldt bevidste om, at det ikke er økonomiske udfordringer, som bare lige kan løses med et snuptag. Men vi havde en berettiget forventning om, at Socialdemokratiet var klar på at tage fat på udfordringerne. Med budgetforhandlingerne blev det klart for os, at dette langt fra var tilfældet.

Dansk Folkeparti er derfor ikke sure. Vi er skuffede over, at Socialdemokratiet i Aarhus ikke ønsker at prioritere ældreområdet i tilstrækkelig grad. Skuffede over, at de mennesker, som har slidt og slæbt for at skabe det Danmark, som vi har i dag, ikke kan få den værdighed, som de fortjener. Det kunne Dansk Folkeparti ikke stå model til, og derfor kunne vi ikke være en del af årets budgetforlig.

Publiceret 02 October 2019 06:00