Anmeldelse:

Jan Hellesøe forførte Aarhus med sit onemanshow

Mestermanipulator og showman Jan Hellesøe fejede benene væk under publikum med sit spektakulære og grænseoverskridende onemanshow ’Forført’ i Musikhuset

Af
Sofie-Amalie Skovsager

Jan Hellesøe er den manipulator, som har fæstnet sig allermest i den danske befolkning. Han har senest efterladt folk måbende på DR1 med anden sæson af den spektakulære serie ’Manipulator’, men det var med DR3-serien ’Fuckr med dn hjrne”, at Jan Hellesøe for alvor fik seerne helt ud på stolekanten.

Han er i øjeblikket aktuel med sit onemanshow, hvor han på sin turné skal manipulere den menneskelige hjerne.

Jan Hellesøe skød sin turné i gang i Glassalen i Tivoli København, og nu kom turen til Aarhus. Fredag gæstede mestermanipulatoren en udsolgt sal i Musikhuset til den første ud af tre forestillinger i Aarhus.

De færreste onemanshows starter med en introduktion og et nummer, hvor værten ikke selv er til stede. Men når man hedder Jan Hellesøe, kan alting lade sig gøre. Forførelsens mester formåede at præsentere sig selv og sågar manipulere en tilskuer gennem en anden tilskuer, før han overhovedet stod på scenen.

Jan Hellesøe præsenterede sig selv igennem en anden mands krop som ”en psykologisk manipulator, hypnotisør og skide flink fyr”. Ud på scenen trådte en smilende showman i bordeaux jakkesæt og de sædvanlige mørke briller. Han udtrykte stor taknemmelighed for, at vi ville bruge aftenen i selskab med ham.

Smerte er en illusion

Allerførst bad hypnotisøren publikum om at folde deres hænder. Med et par sætninger, og uden at blinke, fik Hellesøe de fleste til at tro på, at de ikke kunne skille hænderne fra hinanden. Med et enkelt knips fjernede han denne illusion fra os igen.

Fuld af overskud måtte Hellesøe dog bevæge sig op blandt flere mennesker i salen, som tilsyneladende havde problemer med at få hænderne fra hinanden igen. Det lod ikke til, at det var første gang, det var sket.

En ung kvinde blev udvalgt til aftenens næste nummer. Hun trådte direkte op i scenehypnotisørens hænder uvidende om, hvad der ventede hende. Hellesøe gav hende en kontrakt, som hun skulle skrive under på.

Publikum fik ikke at vide, hvad der stod i kontrakten. Kvinden satte sig i den varme stol, og hun begyndte at smågrine:

”Jeg tror altså ikke, at jeg er den rigtige til det her”.

"Selvfølgelig er du det," smilede Hellesøe og hypnotiserede kvinden, så hun ikke kunne mærke sin venstre arm.

Showet blev pludselig afbrudt, da nogle fra publikum råbte om hjælp. En mand var gået i en hypnoselignende tilstand og hang ind over sit sæde, som om han sov. De omkringsiddende mennesker stod forbavsede op ved siden af ham, og nogen hentede vand. Hellesøe kom hurtigt til undsætning og fik ham på et splitsekund ud af hypnosen.

Med noget der mest af alt lignede remedier fra et hospital, påbegyndte manipulatoren sit show. Der var en anspændt stemning i salen, og flere rykkede helt ud på stolesæderne. Hellesøe advarede os om, at et par mænd måtte gå ud til dette nummer under premieren.

En enkelt måtte da også forlade salen her til aften, mens mange måtte holde sig for øjnene. Hypnotisøren opsummerede, at smerte er en illusion, som vi skaber i vores eget hoved.

Jan Hellesøe har flere gange fortalt, at han ingen overnaturlige evner har, men at han kombinerer clairvoyante teknikker med manipulation, hypnose, optiske illusioner og en god portion showmanstip, når han udfører sine gådefulde og grænseoverskridende eksperimenter. Og denne aften fik vi hele pakken.

Hellesøe for alvor

Jan Hellesøes show ’Forført’ er et show med dybde, som formår at kombinere manipulerende evner med det menneskelige aspekt.

Lokalavisen Aarhus mødte hypnotisøren forud for aftenens forestilling. Han fortalte, at forestillingen har fokus på hans manipulerende evner, men at publikum også får noget af Jan Hellesøe som menneske at se.

Den personlige side af mestermanipulatoren kom særligt til udtryk efter pausen. Manipulatoren startede med at fortælle en personlig fortælling, som i den grad gav mig en klump i halsen. Men det personlige aspekt tog ikke overhånd. Han formåede at kombinere følelser med mystik og masser af det, som vi elsker fra fjernsynet.

Manipulatoren havde glædet sig til slutnummeret

Jan Hellesøe fortalte til Lokalavisen Aarhus, at han især glædede sig til slutnummeret i sit show:

Det er et nummer, som jeg aldrig havde troet, at jeg skulle vise.”

Forventningerne var derfor i top uden at vide, hvad man kunne forvente.

Det kan roligt siges, at slutnummeret levede op til forventningerne. Om han har manipuleret, eller om det var en optisk illusion for øjnene af salens 465 mennesker vides ikke, men man sidder tilbage med spørgsmålet: Hvordan i alverden kunne det lade sig gøre?

Aftenens forestilling giver ikke svar på det, men efterlader publikum i en stående applaus. Og så er missionen vel fuldendt for mestermanipulatoren.

Jan Hellesøe leverede et sympatisk show i Aarhus, som fuckede med de flestes hjerner. De visuelle illusioner og tankeeksperimenter blev oplevet på livescenen, og det har afkræftet enhver tvivl, man måtte have til hans evner.

Mestermanipulatoren er ikke bange for at skubbe til folks grænser. Han har skabt sin helt egen liga inden for psykologisk manipulation og hypnose, hvor han i øjeblikket er den eneste spiller på holdkortet.

Showet ’Forført’ kan opleves på scener over hele landet indtil 2. februar. Fik du ikke set aftenens forestilling, så har du stadig muligheden den 22. november og 23. januar i Musikhuset i Aarhus.

Publiceret 28 September 2019 08:35