Alex Dam har udgivet bogen om, hvordan han selv, via hårdt arbejde og en årelang flugt fra Afghanistan, er blevet integreret fra Ali til Alex

Alex Dam har udgivet bogen om, hvordan han selv, via hårdt arbejde og en årelang flugt fra Afghanistan, er blevet integreret fra Ali til Alex

Muhammed smed bedetæppet i containeren og blev til Alex:

Nu udgiver han sin opskrift på integration

Alex Dam har et budskab til flygtninge. Han er selv flygtet fra Afghanistan og har nu udgivet en bog

Af
Trille Skøtt-Jensen

Bogudgivelse Alex Dam arbejder som pædagogisk assistent på Sølund i Skanderborg. Det arbejde er den 36-årige mand rigtig glad for. Han regner med, at han er 36 år. Det er Rigshospitalet, der via grundige undersøgelser af ham, har fastslået hans fødselsdato til at være 3. februar 1984.

Han er født i en lille landsby i Afghanistan. Der var ingen elektricitet, langt til den nærmeste landsby og blev man syg, så var eneste hjælp en imam, der kom og læste en side op fra koranen og pustede på stedet, hvor man havde ondt. Børn lærte ikke at læse og skrive, så de var alle analfabeter. Fødselstidspunkter gik man ikke op i.

Alex Dam hed dengang Muhammed Ali Husseini. Som barn legede han og de andre børn på bjergskråningen omkring den afsidesliggende landsby i Afghanistan. Som 13-årig (cirka) måtte han flygte sammen med andre drenge fra byen til Pakistan. For Taliban var kommet til, og de støvsugede området for unge drenge. De skulle bruges som soldater i den hellige krig.

"Jeg troede, jeg bare skulle væk et par dage. Jeg havde ikke begreb om, hvor langt væk vi skulle. Jeg havde aldrig set et kort," fortæller Alex til Lokalavisen Aarhus.

Hans mor gav ham lidt tøj, mad, penge og et bedetæppe med, da Ali skulle afsted.

Opskrift på integration

I dag bor han i Aarhus Nord. I december fik han dansk pas, og han har skrevet en bog sammen med en ghostwriter Jakob Kehlet. Bogen hedder fra Ali til Alex med undertitlen: "Min opskrift på integration i Danmark." Han har et meget klart budskab til andre flygtninge, der vil integreres i Danmark.

"Man skal selv gøre noget. Det er os selv, der er kommet til Danmark. Vi skal ikke bare komme og regne med, at vi kan få alt betalt. Det er ikke nok at modtage undervisning på sprogskolen og så tro, man er integreret. I skal ud og blande jer med danskerne, så I får et fælles sprog," siger han.

I dag er han ateist. Bedetæppet, der har fulgt ham gennem alle flugtårene, endte i en container i Ry. Navnet er lavet om, og han har fået dansk pas.

"I dag har jeg ingen kontakt til det afghanske samfund. Det ønsker ikke kontakt til mig, efter jeg er begyndt at leve, som jeg synes er passende," siger Alex.

Slave i Iran

Da han flygtede fra landsbyen, anede han ikke, at han de næste godt seks år, ville leve som flygtning, hårdt kæmpende for overlevelse fra Afghanistan til Danmark. Blandt andet som slave i Iran.

Alex kunne ikke læse eller skrive, men han kendte til overlevelse. Han ender i Danmark 7. juli 2003.

"Jeg bliver anholdt ved den danske grænse og kommer i en fængselscelle. Jeg var bange, men jeg fik varm mad, en seng og jeg kunne få et bad. Nogle af os jokede med, om vi i virkeligheden var kommet på hotel," fortæller Alex Dam.

Han havde ikke, siden han flygtede fra sin landsby, oplevet så meget omsorg og ro, som han fik ved ankomsten til den danske grænse. Kort tid efter undersøges han på Rigshospitalet for at fastslå hans alder.

Danmark vil udvise Alex

De næste år bliver både hårde men også gode. Han kæmper for at lære at læse og skrive. Det lykkes ham. Han bliver placeret i Ry, hvor han finder nye danske venner og stor opbakning. Han kommer på sproghøjskole og får en kæreste. Men en ny kamp begynder, da han i 2007 får at vide, at han skal udsendes af Danmark og tilbage til Afghanistan.

"I brevet stod der, jeg skulle være ude af Danmark inden 30 dage," fortæller han.

Det var et chok, som rystede ikke bare Alex, men alle han kendte i Ry. Og der blev kæmpet, for at han kunne blive. Det lykkedes. Alex fik opholdstilladelse i syv år, og i december 2018 blev han dansk statsborger.

Hårde livsvilkår

Hele historien om, hvordan Muhammed Ali Husseini blev til Alex Dam kan læses i bogen, der er udgivet på Saxo Publish. Det er en barsk, men fascinerende fortælling om livet som flygtning og en ung mands kamp for overlevelse og retten til et liv i tryghed i Danmark.

"Jeg ved min historie er hård. Men det er mit livsvilkår," siger han afklaret.

Publiceret 26 September 2019 11:00