Et helt nyt koncept kan få dig i gang med dit rygestop.

Et helt nyt koncept kan få dig i gang med dit rygestop. Foto: Adobe Stock

Rygestop:

Aarhus kvitter smøgerne

Der er et helt nyt rygestopkursus på vej til Aarhus

Af
Camilla Kjærgaard Olesen

Rygning Smøger, cigaretter, osepinde. Der er mange ord for cigaretter, og der er mange, der godt kan lide at ryge, selv om de godt ved, at de burde stoppe.

Et helt nyt koncept skal hjælpe rygere med at skodde cigaretterne. Folkesundhed Aarhus og Kræftens Bekæmpelse står nemlig bag 'Aarhus Kvitter Smøgerne,' som er et gratis rygestopkursus for alle aldre, hvor det hele foregår på en måde, som man ikke tidligere har oplevet i Aarhus Kommune.

"Andre kommuner har haft stor succes med forløbet. I Køge er procentsatsen på 93 for folk, der er stoppet med at ryge. Vi håber, at der kommer 40-50 mennesker, der har lyst til at være med, og vi stræber efter, at mellem 80 og 90 procent vælger at kvitte smøgerne bagefter. Det er selvfølgelig en drøm, hvis det er alle, men det, ved vi godt, er urealistisk," siger Anne Lyhr, sundhedsmedarbejder ved Folkesundhed Aarhus.

Nyt og anderledes

Forløbet, 'Aarhus Kvitter Smøgerne' er nyt og anderledes, fordi der vil være oplæg hver gang på de syv gange, som forløbet varer. Her vil der blandt andet være gospelworkshop og et oplæg om at ændre vaner.

"Gospelworkshop har ikke direkte noget med rygning at gøre, men det handler om at bruge sin luft og om vejtrækning, og derfor er det vigtigt. Der vil til hver kursusdag også være et fagligt oplæg, så rygerne får både inspiration og vejledning med fra kurset. Man ved, at hvis man får hjælp til at stoppe med at ryge, så er chancen for at stoppe fem gange større, end hvis man selv går i gang," fortæller Anne Lyhr.

Ambivalente rygere

Hun oplyser, at der er mange rygere, der er meget ambivalente omkring deres indtag af nikotin.

"Det kan godt lyde negativt, at man skal på et rygestopkursus, så vi har sørget for, at det både er hyggeligt og sjovt. Det skal være en god oplevelse at deltage, og man får et fællesskab med de andre. Deltagerne får redskaber til at stoppe og også holde deres stop, når de har været med i forløbet. Vi ved, at der er mange rygere, der er ambivalente omkring deres rygning - mange elsker det, men ved godt, at de burde stoppe," fortæller Anne Lyhr.

Hun påpeger, at det ikke er nødvendigt at have en indtrængende lyst til at stoppe med at ryge for at deltage i kurset.

"Man skal have lyst til at gå henimod et rygestop, men det behøver ikke være et stort ønske," siger hun.

Den første kursusdag 9. oktober er en introduktionsdag, og derefter er der seks onsdage fra uge 43, hvor kurset foregår. Ved de sidste seks møder bliver man inddelt i små grupper på cirka otte personer, som får tilknyttet sin egen rådgiver. På den måde bliver der dannet et fællesskab, og man er sammen om at kvitte smøgerne.

Aarhus Kvitter Smøgerne

  • Første kursusdag er 9. oktober
  • Det er gratis at deltage, og det foregår på Lokalcenter Rosenbakken i Skødstrup
  • Alle fra 18 år og opefter kan deltage
  • Oplægsholderne er blandt andet: Tor Fabian-Jessing, foreningsbrobygger og stifter af SICK Project med oplægget: Styrken ved at gøre noget i et fællesskab, Maria Norby, sanger med gospelworkshop, Jacob Due, ex-ryger, med oplægget: Hvordan fastholder man motivationen – også når det er svært?
  • På alle syv kursusdage er Kræftens Bekæmpelse tilstede
  • Hver gang er der mulighed for at vinde præmier
  • Man tilmelder sig ved at ringe til tobaksteamet på tlf. 40 12 45 43 eller sende en mail med navn og telefonnummer til rygestop@mso.aarhus.dk
  • Man kan læse mere her: www.slip-fri.dk

Publiceret 24 September 2019 20:00