SONY DSC

SONY DSC

Præsteklumme:

"Ha’ en fortsat god dag..."

Af
sognepræst i Risskov Kirke

Hanne Marie Houkjær

præsteklumme Det er en god dag. Jeg snittede et æble fra mit æbletræ over morgenmaden sammen med den måske sidste blomme fra haven. Jeg har spist to modne figner fra figentræet, som er en aflægger af det figentræ, som stod i min barndoms have. Morgenkaffen drak jeg ude og fik øje på de første blå druer, der dag for dag tager til i farve og sødme. Sommeren koncentreret i moden frugt. Jeg rejste mig og hentede Rilkes efterårsdigt 'Høstdag' i Thorkil Bjørnvigs oversættelse og satte mig under uldtæppet i gården og læste:

"Tid er det, Herre. Sommeren var stor/Læg dine skygger over solurskiven,/slip vinden løs på markens brune jord.//

Befal den sidste frugt at blive moden:/giv den endnu to sydlige dages hede,/driv den til fuldbragthed, jag op fra roden/i vinen den sidste glød, som står dernede.//

Den, som er uden hjem, får intet mer./Den, som er ensom nu, bliver ensom længe,/vil våge, læse, skrive lange breve/og gå uroligt gennem høstalléer,/mens blade fyger, intet andet sker."

Jo, det har været en stor sommer, og nu må vi gå gennem høstalléer og læse og skrive lange breve. Og håbe på endnu to sydlige dages hede.

Jeg rejste mig og gik i byen og blev våd i regnen. Var hos fiskehandleren, i supermarkedet og i tebutikken. "Ha’ en fortsat god dag," sagde alle, der ekspederede mig, når jeg gik. Damen før mig så ikke ud, som om hendes dag var godt begyndt. "Ha’ en fortsat god dag," sagde ekspedienten uden at se på hende.

Jeg forestiller mig den mand, som første gang bad sine ansatte sige: "Ha’ en forsat god dag." Måske havde han været på kursus i positiv psykologi og sad en morgen i sit køkken og drak den sidste slurk kaffe, og så tilfreds på sin kone. På vej ud klappede han hende bag i, smilede skælmsk og sagde: "Ha’ en fortsat god dag, min skat." Måske det var hér han besluttede, at han ville lade ordene brede sig som ringe i vandet.

Tænk, hvis vi bare ønskede hinanden en god dag: en hverdagsbøn for hinanden, om endnu to sydlige dages hede, når vi går uroligt gennem høstalléer med bladene fygende omkring os.

Publiceret 21 September 2019 07:00