Peter Poulsen var med-underskriver, da man for første gang i 1989 skrev til kommunen med ønsket om en cykelsti ved Borumvej. Arkivfoto

Peter Poulsen var med-underskriver, da man for første gang i 1989 skrev til kommunen med ønsket om en cykelsti ved Borumvej. Arkivfoto

30 års kamp får en ende - Borum får en cykelsti:

"Det vil gøre en verden til forskel"

"Nu kan vi én gang for alle få den historie lukket," siger Ango Winther (S) efter budgetforliget, der garanterer en cykelsti ved Borumvej

Af
Danni Paulsen

"Nu er vi i mål. Det tør jeg godt sige. Nu er der kommet en ekstra streg under."

Sådan siger Peter Poulsen fra Borum-Lyngby Fællesråd efter budgetforliget, hvor byrådspolitikerne - blandt meget andet - endegyldigt besluttede, at der skal etableres en cykelsti ved Borumvej.

Tidligere har politikerne aftalt, at cykelstien skulle anlægges, hvis der var penge tilovers fra projektet med at udvide Viborgvej, men nu har forligspartierne forpligtet sig til at finde finansieringen, hvis Viborgvej-resterne ikke slår til.

"Jeg er meget glad for, at vi endeligt kunne få garanteret den cykelsti, efter vi har snakket om den i så mange år. Det holder ikke længere, og nu kan vi én gang for alle få den historie lukket," fastslår Ango Winther (S), medlem af Teknisk Udvalg, der sammen med Venstre har presset på for en etablering.

En verden til forskel

Selvom der stadigvæk kan gå noget tid, før cykelstien er en realitet, så vækker beslutningen glæde i Borum.

"Det kan vi kun være vældigt tilfredse med. Det vil gøre en verden til forskel. Vi er jo afskåret fra at transportere os på andre måder end med bil, for den vej er simpelthen for farlig," lyder det fra Peter Poulsen, som mener, den vil komme mange andre end blot "lille" Borums borgere til gode.

"Der er jo faktisk endnu flere mennesker ovre på den anden side af kommunegrænsen, der også får glæde af det her. I Herskind og Sjelle (Skanderborg Kommune, red.) er der over dobbelt så mange mennesker, og deres kommune har for længst lavet cykelstier alle mulige steder. Cykelstien ved Borumvej har på en måde også været et 'missing link' for dem i forhold til at cykle til Aarhus."

30 år siden første brev

Forløsningen kommer efter et uendeligt langt tovtrækkeri med Aarhus Kommune. Faktisk hele 30 år har de lokale beboere kæmpet for at få den cykelsti.

"20. august 1989 var der den første skriftlige henvendelse fra Borum Borgerforening og Herskind Beboerforening. Jeg har været med hele vejen og var den ene af de to underskrivere for 30 år siden, så jo, man kan sgu roligt sige, at det her er en forløsning," griner Peter Poulsen.

Men hvordan kan det så gå til, at det skal tage så mange år at finde penge til noget så simpelt som en cykelsti? Det er politik og prioriteringer, lyder svaret fra Ango Winther.

"Det er jo penge, der skal findes. Nu er der et stort flertal, der bakker op, men det har der ikke været hidtil. Der har været meget diskussion om, hvorvidt vi kunne forsvare at bruge så mange penge på så få cyklister. For mig har det dog mere været et spørgsmål om tryghed end om, hvor mange der benytter den," siger socialdemokraten.

13 millioner

Peter Poulsen mener, at det var en stor brugerundersøgelse, man lavede i 2017, hvor ni ud af ti sagde, at de gerne ville cykle på Borumvej, men ikke turde, der for alvor fik politikerne til at spidse ører.

Men selv om han selv erklærer, at man er i mål, så kan han alligevel ikke smide al skepsis endnu.

"Vi er jo flere gange blevet overhalet af det ene projekt efter det andet. Vi er altid endt nederst på listen, fordi man hver gang har fundet noget andet smart i byen at bruge penge på. Så vi vil nu stadigvæk gerne lige se gravemaskinen i jorden."

Den 2,7 kilometer dobbeltrettede cykelsti mellem Viborgvej og Borum er af kommunens embedsmænd estimeret til at kunne koste op mod 13 millioner kroner.

Publiceret 21 September 2019 08:00