Trods dårligt vejr, og at de inviterede politiker var til budgetmesse på rådhuset, så gennemførte 26 cykelister alligevel den planlagte cykel-demonstration fra rådhuset til Solbjerg for en ny cykelsti i sydbyen.

Trods dårligt vejr, og at de inviterede politiker var til budgetmesse på rådhuset, så gennemførte 26 cykelister alligevel den planlagte cykel-demonstration fra rådhuset til Solbjerg for en ny cykelsti i sydbyen. Foto: Sikker Cykelsti Solbjerg-Tranbjerg

Cykelsti-talsmand: Demonstration viser, det er hele Solbjergs projekt

500 lokale var dukket op foran den lokale Rema 1000, mens næsten 30 cyklede fra rådhuset til Solbjerg for at vise støtte til en cykelsti mellem Tranbjerg og Solbjerg

Af
Anders Michaelsen

CYKELSTI De havde fået at vide af byrådspolitikerne, at skulle deres demonstration have størst mulighed for at præge budgetforhandlingerne, skulle det ske inden den 19.-20. september, for ellers var budgetforhandlingerne så fremskredne, at de principielt var færdigforhandlet.

"Så vi kastede også hovedløst ud i den 9. september. Da vi havde meldt det ud, fandt vi ud af, at der var budgetmesse samme dag på rådhuset. Fem byrådsmedlemmer havde meldt sig til, men de begyndte at sive fra, og til sidst var der ingen, der kom med," siger Henrik Meilstrup, talsmand for Sikker Cykelsti Solbjerg-Tranbjerg.

Det var ellers meningen, politikerne på egen krop skulle mærke den usikkerhed, borgere i Solbjerg har haft af at køre på landevejene til og fra byen, side om side med hurtige bilister. Den del af planen gik i vasken.

"Men vi endte med at tænke, at budgetmessen netop var en god ramme for vores demonstration, da den lige præcis handler om, at byrådspolitikerne gerne vil vide fra borgerne, hvad de synes, der skal prioriteres. Så viste vi på en utraditionel måde politikerne, hvad det er, vi gerne vil have, der sker," siger Henrik Meilstrup, der sammen med 25 andre cykelister i demonstration kørte fra rådhuset inden budgetmessen og mod Solbjerg.

Efter et stop i Højbjerg, var der i Solbjerg en mindre byfest foran den lokale Rema 1000, hvor der også var pølser på grillen. Næsten 500 lokale var dukket op for at vise deres støtte til en ny cykelsti til Tranbjerg.

Flere var mødt op på parkeringspladsen ved Rema 1000 for at vise deres støtte til en cykelsti.

Flere var mødt op på parkeringspladsen ved Rema 1000 for at vise deres støtte til en cykelsti. Foto: Sikker Cykelsti Solbjerg-Tranbjerg

Byens projekt

Vejret taget i betragtning kalder Henrik Meilstrup demonstrationen en succes.

"Det var fantastisk, at vi var 26, der var dukket op på rådhuset, i det der til dato har været det værste vejr, vi har haft i år med stiv kuling, kæmpe mængder regn og med flere, der stødte til på vores opsamlingspunkt i Højbjerg. Til trods for vejrudsigten sagde folk, 'det her er vigtigt for os'," siger talsmanden.

Cykelturen og forsamlingen på knap 500 foran Rema 1000 viser ifølge Henrik Meilstrup, at projektet med cykelstien er hele byens.

"Demonstrationen viser, at Sikker Cykelsti Solbjerg-Tranbjerg ikke er en lille arbejdsgruppes projekt, men hele Solbjergs projekt. Og det kommer også til udtryk i, at det ikke var den samme type, der mødte op. Det var pensionerede borgere, efterlønnere, børnefamilier og unge i udskolingsalderen og på ungdomsuddannelse. Det bevidner jo bare, at den rute, som vi snakker om, er vigtig af forskellige grunde. Både for børnefamilier, der vil sende deres børn sikkert afsted og til pendlere, der skal ind til byen," forklarer initiativtager og talsmand Henrik Meilstrup.

Lokal S-støtte

Magistraten for Teknik og Miljø har i forbindelse med de verserende budgetforhandlinger vurderet, at en ny cykelsti fra Solbjerg til Tranbjerg vil koste 8 millioner kroner, hvilket er 5,5 millioner kroner mere end den 2-1-vej, som ellers har været på tegnebrættet. Både Enhedslisten, Venstre, SF og løsgænger Almaz Mengesha (tidligere Liberal Alliance) har præsenteret budgetforslag for en cykelsti på strækningen.

Mens det borgmesterbærende parti, Socialdemokratiet har været mere tøvende med at melde en klar og samlet opbakning ud til cykelstien, har de lokale i både Sikker Cykelsti Solbjerg-Tranbjerg og Solbjerg Fællesråd sat deres lid til især socialdemokraten Anette Poulsen fra Mårslet, som ved seneste kommunalvalg fik mange stemmer i sydbyen, og blandt andet gik til valg på en cykelsti fra Solbjerg-Tranbjerg. Og spurgt til om hun stadig bakker op om cykelstien og vil lægge stemmer til et sådan projekt, er svaret et entydigt ja.

"Ja, selvfølgelig vil jeg det (lægge stemme til en cykelsti fra Solbjerg til Tranbjerg). Og det var også det, jeg udtalte for to år siden, fordi jeg synes, det er vigtigt også at prioritere yderområderne. Vi har brug for sikre veje og brug for at styrke mobiliteten," siger Anette Poulsen til Lokalavisen Aarhus.

I dag og i morgen er der politiske forhandlinger om det kommende års budget.

Publiceret 19 September 2019 10:00