Peter Viuff foran Trige Kirke, hvor han nu har givet sin sidste gudstjeneste.

Peter Viuff foran Trige Kirke, hvor han nu har givet sin sidste gudstjeneste.

Farvel til Trige: Peter Præst bliver provst

Kendt sognepræst forlader Trige for at blive provst i Malt Sogn ved Askov

Af
Kim Skovrup Andersen

Afsked Efter at have boet i området i 33 år og arbejdet der i en årrække, er det blevet tid for Peter Viuff at forlade sognepræst-jobbet i Trige på grund af nye jobmæssige udfordringer.

Præsteboligen ved sognegården bliver forladt til efterårsferien til fordel for Askov, hvor Peter Præst - som de lokale har døbt ham - skal være provst i Malt provsti og leder for 20 præster.

"Her den anden dag havde jeg 33 års jubilæum med Trige i pastoratet. Ikke som præst, men som borger. Så jeg kender rigtig, rigtig mange, og de havde nok forestillet sig, at jeg skulle blive her til min pension. Men jeg kunne godt tænke mig at komme ud og prøve noget nyt inden pension med større udfordringer og hjælpe andre præster og gøre brug af en grundlæggende lederuddannelse, jeg tog for otte år siden. Så det har hele tiden været en drøm, jeg har haft," forklarer den 55-årige nyudnævnte provst, der tidligere på året blev landskendt, da han vandt reality-programmet 'Hjem til gården' på TV 2. En masse erfaringer og 500.000 kroner rigere før skat.

"Hjem til gården-tingen har selvfølgelig også haft indvirkning på min beslutning. Det har givet mig det sidste skub, hvor jeg har fået mod til at søge uden for Aarhus Stift. Det har gjort mig mindre bange for at gøre nogle vilde ting. Jeg er simpelthen blevet mindre bange for at tage en udfordring op," siger han.

Peter Viuff (t.h.) blev landskendt, da han deltog i og vandt TV 2-programmet 'Hjem til gården'. Det har givet ham mere mod. Pressefoto: Lotta Lemche/TV 2

Peter Viuff (t.h.) blev landskendt, da han deltog i og vandt TV 2-programmet 'Hjem til gården'. Det har givet ham mere mod. Pressefoto: Lotta Lemche/TV 2

Rundet af området

Nyheden om, at Peter Præst forlader sognet for at blive Peter Provst er så småt begyndt at sive i lokalsamfundet i disse dage:

"Jeg har fået nogle kommentarer fra tidligere konfirmander, der skriver, at de er kede af det. Og jeg har fået lange mails fra menighedsmedlemmer, der skriver, at det er sorgens dag. Det varmer, og det bliver da meget, meget svært at forlade sognet. Jeg er ikke født her, men jeg er rundet af området og fuldstændig vokset sammen med det, fordi jeg har været involveret i alle mulige projekter gennem tiden. Men jeg har jo stadig min gård i Ølsted, og derfor kan man stadig møde mig i området. Så folk slipper ikke helt for mig," siger Viuff og griner.

"Jeg kommer til at savne befolkningen, for herude er der stor frihed til at gøre det, man har lyst til. Herude er der ikke nogen der siger, at ting ikke kan lade sig gøre. Alt kan lade sig gøre i Trige," fastslår den snart forhenværende sognepræst, som har været med til at skabe Danmarks største Luciaoptog i 2012 og var en af hovedkræfterne bag et stort rollespil med hundredvis af konfirmander. Og senest har han været med til at bygge en skaterpark samt været initiativtager til en graffiti-tunnel, der snart står klar til indvielse.

Publiceret 15 September 2019 10:00