Arkivfoto

Arkivfoto

Bundsgaard fandt flere penge til Aarhus:

Det største råderum i mange år

Der bliver flere penge end først forudset til fordeling under den kommende uges budgetforhandlinger

Af
Maria Dalhoff

JP Aarhus

Aarhus Kommune får flere penge til rådighed næste år end først antaget.

Det fastslog borgmester Jacob Bundsgaard (S) på torsdagens byrådsmøde, hvor partierne leverede deres budgettaler forud for den kommende uges budgetforhandlinger i kommunen.

Borgmesteren havde to gode nyheder. Den ene var, at der ikke kun er omkring 100 mio. kr. ekstra til rådighed efter indgåelsen af den seneste økonomiforhandling mellem KL og regeringen, som ellers først forventet. Efter en tættere gennemgang er tallet steget til 120 mio. kr., sagde borgmesteren.

Den anden gode nyhed er, at Aarhus Kommune kan bruge ekstra 61 mio. kr. som et engangsbeløb. Årsagen er, at Aarhus Kommunes økonomi ifølge Jacob Bundsgaard ikke er blevet såkaldt ”midtvejsreguleret”.

»Det er det største politiske råderum i mange år. Det er positivt, for det giver os mulighed for at arbejde målrettet på at forbedre aarhusianernes hverdag i de kommende år,« sagde Jacob Bundsgaard, der understregede, at Socialdemokratiet især vil sikre penge til det specialiserede socialområde, til den kollektive trafik og til klimaudfordringer.

Ikke flødeskum

I borgmesterens første udkast til Budget 2020-2023 var der ikke indregnet penge til nye tiltag, men et budget, som umiddelbart balancerede. Dermed var der ikke lagt op til, at byrådspartiernes i alt 155 ønsker til nye kommunale opgaver næste år ville kunne finde finansiering. Der vil på trods af den forbedrede økonomiske udsigter heller ikke blive råd til alle 155 forslag, fastslog Jacob Bundsgaard.

Ny økonomiaftale giver Aarhus Kommune i omegnen af 100 mio. kr.

I sin budgettale konstaterede den politiske leder, teknikrådmand Bünyamin Simsek, Venstre, at de mange forslag ikke er udtryk for, at partierne vil have flødeskum ovenpå de velfærdskrav og ønsker, som borgerne har.

»Hvorfor skal borgerne kæmpe sig frem til bedre forhold for de ældre? For en styrket indsats over for forældre til børn med handicap? For bedre og hyppigere kollektiv trafik? Det skal de, fordi Aarhus ikke har leveret et serviceniveau på velfærd, der står mål med det man siger og det man giver, og dermed det borgerne får og oplever,« sagde Bünyamin Simsek.

I borgmesterens første udkast til de kommende års budgetter er der på forhånd bl.a. afsat 185 mio. kr. til den brede politiske aftale om at omdanne de udsatte boligområder Gellerupparken, Toveshøj og Bispehaven. Der er ligeledes reserveret 88,6 mio. kr. til aftalen om en ny skole i Gellerup.

Budgetforhandlingerne indledes officielt på mandag og skal efter planen senest afsluttes den 20. september.

Publiceret 14 September 2019 11:02