Præsteklumme: Skynd dig at stresse af!

Af
Brian Ravn Pedersen

sognepræst i Beder

præsteklumme Vores samfund er stressramt. Selv skolebørn i de yngste årgange er stressede. Og unge mennesker lever i en perfektionskultur, hvor alle stresser alle til at tage sig ypperlig ud.

Det er ikke godt at være stresset. Ikke i længere tid ad gangen. Det er derfor godt at kunne se frem til en pause, en hviledag, der giver mulighed for at stresse af. Men det kan være en stressfyldt vej at nå dertil. Vorherre måtte stresse i hele seks dage med skabelsen af universet, før han kunne hvile ud på den syvende dag.

Vi kopierede modellen: i seks dage måtte vi stresse rundt, men på den syvende dag skulle vi stresse af. Hvile ud. Vores helligdagslov skulle sikre, at alle stressede af på den syvende dag. Alt det praktiske, for eksempel butikshandel, skulle således nås på kun seks dage. Men det fik nogle stress af. Helligdagsloven blev da lempet. Og så blev det muligt at stresse rundt i alle ugens dage. Den kollektive hviledag forsvandt. Det blev ingen mindre stresset af.

Kan vi genindføre den kollektive hviledag? Næppe. Men hvad gør vi så med vores stressramte samfund, stressede skolebørn, stressede unge mennesker? Svaret er: vi må lære at leve med stressen, for stressen sammen med perfektionskulturen er kommet for at blive. Og selv den, der øver sig i at komme af med stressen, ligger under for at gøre netop dette så perfekt som muligt.

Hvordan lærer vi så at leve med denne varige stresstilstand? Svaret er: stresshåndtering. Det lyder fint. Men ordet kan oversættes med symptombehandling. Det lyder mindre fint. Det bedste ville være at fjerne årsagerne til stress. Manglen på en fast pause, en hviledag i løbet af ugen, er blot én af mange årsager.

Vore politikere vedtager en stressgenererende helligdagslov med den ene hånd, mens de med den anden nedsætter et stresspanel, der skal levere forslag til håndtering af samfundets stigende stressmængde. Lidt som at få udleveret en dårlig hammer og et stykke hæfteplaster. Men det kan jo også være svært at se sammenhænge mellem årsager og virkninger i et stresset samfund, hvor alt skal gå hurtigt. Også håndteringen af stress.

Skynd dig hellere! Skynd dig at håndtere dine stresssymptomer! For der er så meget andet, du også skal nå at perfektionere, inden ugen er gået.

Publiceret 14 September 2019 07:15