Skolebestyrelsesformand Anne Harrits, elevrådsformand Clara Wittendorff og skoleleder Lars Lykkegaard foran Livsduelighedslejren, mens den blev opført onsdag formiddag.

Skolebestyrelsesformand Anne Harrits, elevrådsformand Clara Wittendorff og skoleleder Lars Lykkegaard foran Livsduelighedslejren, mens den blev opført onsdag formiddag.

Livsdueligheden længe leve: Beder Skole på lærerig lejr

Godt 700 elever, lærere og pædagoger fra Beder Skole overnattede i telte på en mark i Malling i den forgangne uge til den første Livsduelighedslejr

Af
Kim Skovrup Andersen

En mark på Starupvej i Malling blev onsdag formiddag omdannet til en mindre landsby, da hele Beder Skole for en enkelt dag skulle på en såkaldt Livsduelighedslejr.

Her skulle skolens 600 elever og 70 lærere og pædagoger samt flere forældre overnatte i telte efter en dag med en masse frisk luft og lærerige opgaver på tværs af klasser.

Lokalavisen kiggede forbi, da eleverne var ved at stille telte op efter en gåtur fra skolen på 3,5 kilometer.

Her mødte vi en en særdeles begejstret skoleleder, Lars Lykkegaard:

"Det her er simpelthen bare så fedt. Det er som at kigge på en myretue, hvor alle bare er i gang og store elever, der hjælper de små," siger han og tilføjer:

"Vi troede ikke, det kunne lade sig gøre i en moderne skole at lave sådan en lejr her, men efter idéen var kommet fra skolens pædagogiske udvalg og bakket godt op af skolebestyrelsen og ikke mindst forældre, forsøgte vi vores bedste. Så det er stort at se, at det kan lykkes."

Grundstenene til Livsduelighedslejren blev lagt af skolebestyrelsen for halvandet år siden, da der blev vedtaget tre nye værdier, fortæller skolebestyrelsesformand Anne Harrits:

"Idéen om en Livsduelighedslejr opstod, da vi vedtog tre nye værdier for skolen. Det var forpligtende fælleskab, udsyn og livsduelighed. Siden har vi åbnet skolen op for hele byen, men eleverne har også selv været væk fra skolen på visit til plejehjem, og til skolefesten markerede vi værdien udsyn. Så nu er det blevet tid til at sætte fokus på værdien livsduelighed, og da der var en, som nævnte en teltlejr i pædagogisk udvalg, greb vi den bold," siger skolebestyrelsesformanden, der roser forældrene til Beder Skole-børnene.

"Vi er båret af frivillighed og et ekstremt engagement. Der er rigtig mange forældre, der har bakket op. Lærerne kan afspadsere mandag, fordi flere forældre overtager undervisningen. Og så har eleverne fået fri fredag, fordi de ellers ville have for mange timer," forklarer Anne Harrits og fortsætter:

"Jeg tror, Livsduelighedslejren betyder fantastisk meget fra skolens sammenhold. Eleverne skal arbejde sammen i gruppen to-tre stykker fra hver klasse. Så kommer man til at se hinanden på en helt anden måde end i sin normale skoletid."

Elevrådsformand Clara Wittendorff synes i lighed med skolelederen og skolebestyrelsesformanden godt om Beder Skoles nye tiltag:

"Jeg synes, det er mega fedt, at vi kan samle hele skolen her. Respekt til dem, som har gjort helt vildt meget for, at det kunne lade sig gøre og få det op at køre. Vi har været spændte, og jeg kan allerede mærke nu på dem, jeg har snakket med, at det bliver fedt. Alle virker til at være glade," siger hun.

Lejren blev rejst i tørvejr, men aftenen og natten bød på regn.

"Altså, det regnede virkelig meget, men det var mest mellem klokken 22 og 24, da børnene lå i deres telte, og som en af nattevagterne - som i sit daglige virke er politimand - sagde, så har regnen været med til at lægge en dæmper på eventuel lidt ballade mellem teltene. Så dårligt vejr har været med til at gøre eleverne mere livsduelige," siger Anne Harrits.

Spørgsmålet er så, om succesen skal gentages:

"Nu skal vi evaluere på de erfaringer, vi har gjort os, og vi er langt fra afvisende om at gentage lejren om et eller tre år. Hvis vi gør det, er det nok også lettere at gentage med de erfaringer, vi nu har fået," fastslår skolebestyrelsesformanden, der har fået at vide af sin søn på ni år, at det burde hedde en værdilejr.

"Det er fordi, alle vores tre værdier kommer i spil. Det er ikke kun livsduelighed, men også fællesskab på tværs af klasser og udsyn, når skolen forlades," siger Anne Harrits.

Publiceret 11 September 2019 10:00