Foto:

Foto: Adobe Stock

Første gang i ti år:

Antallet af hjemløse falder

"Jeg drog et lettelsens suk," siger rådmand

Aarhus har stadig mange hjemløse sammenlignet med andre byer, men for første gang i hele ti år er udviklingen - i hvert fald for en stund - vendt. Der er blevet færre.

Det viser den nationale hjemløsetælling fra VIVE

Rådmand for Sociale Forhold og Beskæftigelse, Kristian Würtz (S), understreger i en pressemeddelelse, at tallet stadig er alt for højt, og at indsatsen mod hjemløshed bør fortsætte med uformindsket styrke.

Ifølge hjemløsetællingen mangler 750 aarhusianere et sted at bo.

"Jeg må indrømme, at jeg drog et lille lettelsens suk, da jeg så tallene. Færre aarhusianere mangler en bolig, og det er et lyspunkt efter mange år, hvor tallet kun er gået den forkerte vej. Men der er tale om et marginalt fald, så vi skal passe på med at lægge for meget i det. Når 750 aarhusianere mangler en bolig, er der brug for, at vi fortsætter indsatsen mod hjemløshed med uformindsket styrke," siger Kristian Würtz.

I 2017 stod 767 personer uden bolig, så der er tale om et lille fald på blot 17 personer.

Det største fald ses blandt de unge hjemløse, hvor antallet af 18-24-årige er faldet fra 205 til 172 de seneste to år. For aldersgruppen 25-29 år er tallet faldet fra 173 til 147.

"Tallene tyder på, at vi har held med vores ungeindsats. Det er virkelig positivt, for hjemløsheden blandt unge er bekymrende høj. Når unge får en dårlig start på voksenlivet, er der større risiko for, at de hænger fast i en social deroute. Det skal vi forebygge ved at komme hele vejen rundt om den enkelte, både i forhold til bolig, uddannelse, job, sundhed og sociale vanskeligheder," siger Kristian Würtz.

Undersøgelserne fra VIVE viser også, at selv om flere har fået et sted at bo, så er presset på herbergerne faktisk steget. Det skyldes, at det typisk er ældre hjemløse, der benytter herbergerne.

Antallet af hjemløse, der sover på herberger, er steget fra 180 til 213.

Til gengæld er antallet af hjemløse, der sover på herberg, steget fra 180 til 213. Det er typisk de ældre hjemløse, der benytter herbergerne.

"Det er ikke værdigt, at flere kun har en seng at sove i, hvis de overnatter på et herberg. Det sætter en tyk streg under, at det var med god grund, at Byrådet vedtog en masterplan mod hjemløshed i foråret. Nu skal planen følges op med penge i forbindelse med budgetforhandlingerne, så vi kan nå vores fælles målsætning om færre hjemløse i Aarhus. Som bysamfund kan vi ikke være andet bekendt," fastslår Kristian Würtz.

dp

Publiceret 10 September 2019 07:37