Det er på grusbanen ved siden af hallen og skolen i Hasselager, at Tom Samsøe Hansen og Kolt-Hasselager IF har kæmpet for en kunstgræsbane - det ligner nu, det bliver en realitet.

Det er på grusbanen ved siden af hallen og skolen i Hasselager, at Tom Samsøe Hansen og Kolt-Hasselager IF har kæmpet for en kunstgræsbane - det ligner nu, det bliver en realitet. Foto: Anders Michaelsen

Det dufter af kunstgræs i Hasselager

Magistraten i Aarhus Kommune har indstillet en kunstgræsbane ved Bavnehøjskolen til byrådet, hvilket man i flere år har ønsket hos Kolt-Hasselager IF

Af
Anders Michaelsen

FODBOLD "Her vil vi ikke spille."

Sådan har det ifølge klubbens tidligere formand Tom Samsøe Hansen lydt ved vintertid fra nogle af Kolt-Hasselager IFs (KHIF) modstandere, som er troppet op på grusbanen ved Bavnehøjskolen

Modstanderne, der hårdnakket havde forventet bedre fodboldunderlag, blev taberdømt, men ønsket om noget bedre end en grusbane, har hjemmeholdet sådan set også delt. For klubben har i takt med, at naboklubberne har fået kunstgræs, også haft et ønske om at få en grøn plasticbane. Og så har man også haft et ønske om at samle klubben på én adresse.

”Vi har i mange år haft vores baner på to lokationer, hvilket ikke er særligt smart i forhold til klubånd og klubliv. Det gør jo, at dem der spiller på banen i Kolt, de kommer ikke herop til Hasselager, de tager hjem bagefter. Vi har manglet et fælles mødested før og efter, og det får vi nu,” siger Tom Samsøe Hansen, som har stået i spidsen for den arbejdsgruppe, der har arbejdet for en ny kunstgræsbane.

Og at samle klubben på en adresse – med kunstgræsbane - det ser nu ud til meget vel at kunne blive en realitet. For Magistraten i Aarhus Kommune har nu indstillet projektet til byrådet.

Politisk formalitet fra

Ovenpå skolesammenlægningen af Hasselager Skole og Kolt Skole, som blev til Bavnehøjskolen, hvoraf Kolt Skole blev nedlagt i 2017 mistede Kolt-Hasselager IF omklædningsrum til fodboldbanerne ved skolen. Derfor fik klubben den ide, at banerne ved Kolt Skole kunne sælges og pengene bruges til en ny kunstgræsbane ved den nye Bavnehøj Skole i Hasselager.

Nu skal Magistratens indstilling først vedtages i byrådet, men det burde blot være en formalitet. Byrådets to største partier bakker op om indstillingen af en plasticbane.

”Det er med stor glæde og helt fantastisk, at det nu er lykkedes at få en ny kunstgræsbane til Kolt-Hasselager IFs fodboldafdeling,” udtaler byrådsmedlem Gert Bjerregaard (V) i en pressemeddelelse. Han hæfter sig ved, at klubben kom med fuldt finansieret forslag til den kunstgræsbane, der skal afsættes 6 millioner kroner til.

Og Socialdemokraternes Steen Bording Andersen, der også er formand i Kulturudvalget har også bakket om indstillingen.

”Den bane skal de helt sikkert have. Det er helt sikkert. Jeg har ikke hørt, at nogen partier skulle være imod. De har været kreative og ofret banerne på deres gamle anlæg, og det har frigjort nogle midler, der har muliggjort det,” siger han til Lokalavisen Aarhus og tilføjer:

”De har været god til at finde finansieringen, men allervigtigst spiller banen ind i skolen og hele lokalområdets behov. Det er ikke kun en bane til fritidsaktiviteter, men også en bane skolen kan få god glæde af. Det er en velplaceret bane og meget velfortjent.”

Miljømæssigt optimalt anlæg

Med salget af banerne ved Kolt Skole kommer KHIF til at stå med en halv bane mindre, men det har man vurderet godt kan fungere. Kunstgræsbanen kan bruges hele året, så de hold der før var tvunget indendøre ved vintertid kan nu give plads til andre aktiviteter i KHIF-hallen.

Og hos KHIF har man allerede fundet et ingeniørfirma, der skal hjælpe med anlægget af banen. De uforpligtende tilbud klubben har indsamlet ligger på mellem 5 og 6 millioner kroner.

”Inde i vores arbejdsgruppe er vi enige om, at vi indenfor de økonomiske rammer, vi har at arbejde for, der vil vi gå efter det mest miljømæssig optimale anlæg,” siger Tom Samsøe Hansen.

Og der er sket en rivende udvikling i kunstgræsbaner, siden man i 2015 første gang luftede tankerne om en ny helårsbane. I dag kan man få baner uden granulat – små sorte plastickugler – dermed slipper man også for at mikroplastik-kugler forsvinder ud med afvandingsanlægget og ud i naturen. En PureField-bane hedder det, man gerne vil have i idrætsforeningen.

Attraktiv bane skal være Superliga-klar

”Vores drømmeprojekt går på, vi skal brede os mest muligt. Der er nogle internationale krav til, hvor bred banen skal være, som vi godt nok først skal leve op til, når vi kommer i Superligaen, men der går nok lige et par år,” siger Tom Samsøe Hansen og smiler.

Derudover vil man gerne have ryddet bevoksningen af træer og buske på skrænten, så der kan komme en trappe med siddepladser til tilskuere.

Med kunstgræsbanen slipper klubbens spillere for at tage turen ind til kunstgræsbanerne hos AGF, hvor man normalt har lejet sig ind på nogle mindre attraktive og ikke-børnevenlige tider om aftenen efter klokken 20.

”Klubberne tæt opad er jo i konkurrence med hinanden. Skanderborg og Hørning har kunstgræsbaner. Tranbjerg, Lyseng, Stavtrup, Viby og Brabrand har allerede en. Vi er omringet af klubber, der har én, og worst case fik vi ikke en kunstgræsbane, så kunne man jo godt risikere at miste medlemmer på det,” siger Tom Samsøe Hansen, der håber og tror kunstgræsbanen vil kunne øge interessen for klubben.

Publiceret 31 August 2019 07:00