Hvor er de varme hænder? Skelettet symboliserer hvor slemt det kan gå for patienterne, hvis ingen begynder at prioritere, hvad der skal laves i sundhedsvæsenet.

Hvor er de varme hænder? Skelettet symboliserer hvor slemt det kan gå for patienterne, hvis ingen begynder at prioritere, hvad der skal laves i sundhedsvæsenet.

Ansatte presser politikerne med ny aktion:

Ensomt skelet og blodposer fylder AUH

En redningskuffert skal sendes til Christiansborg, så det store universitetshospital ikke glemmes

Af
Trille Skøtt-Jensen

AUH De har stået frem i medierne og advaret mod besparelser. De har stået hånd i hånd i hånd og dannet ring om hele Aarhus Universitetshospital for at gøre alle opmærksom på, at supersygehuset bløder.

Besparelser på besparelser krænger ekspertise, varme hænder og arbejdsglæde ud af sygehuset. Nu er personalet klar med endnu en aktion. En hel redningskuffert skal sendes til Christiansborg. Med billeder og beviser på, at grænsen er nået.

"Er der nogen politikere, der har rygrad nok til at tale om prioriteringer? Der er jo ikke nogen, der tør tale om prioritering i sundhedsvæsenet. Men det er vi nødt til. Når vi skal spare så meget, så må der være noget, som vi ikke skal lave. Og det skal politikerne fortælle os," siger Berit Friis Jensen, sygeplejerske og tillidsrepræsentant fra Diabetes og hormonsygdomme.

I afdelingens bidrag er rygraden meget synlig. Der er nemlig to billeder af et skelet. På det ene ligger "han" i en seng med et skilt på maven: "Hvor er de varme hænder?"

"Han har ingen ilt, han har ingen klokkesnor, han har ingen væske. Han ligger og kalder på de varme hænder, men de er sparet væk," forklarer Berit om billedet, der skal advare om, hvordan fremtiden kan se ud for patienter, hvis ingen prioriterer opgaverne, og der fortsat bebudes besparelser i sundhedsvæsenet.

Efterlyser svar fra Wammen

Berit Friis Jensen efterlyser især svar fra finansminister Nicolai Wammen (S), der flere gange, både under og efter valgkampen, har sagt, at det er en bunden opgave at hjælpe AUH.

"Vi har ikke hørt noget som helst endnu. Vi har ikke hørt noget fra nogen," fortæller tillidsrepræsentanten.

Mange afdelinger har allerede budt ind med andre påfund til kufferten. Eksempelvis en rulle mariekiks og flere billeder. Blandt andet fra Blodbank og Immunologi. Billedet viser en pose blod med skriften: Blodbank og immunologi redder patienter. AUH bløder, vil I redde det?

Beskeden er rettet direkte direkte til de folkevalgte på Christiansborg, for håbet er, at der findes en god og varig løsning for AUH, som økonomisk bløder. Ifølge regionsrådsformand Anders Kühnau mangler universitetshospitalet en milliard kroner.

"Det, der lægges i redningskufferten, skal vise politikerne, de udfordringer vi står i, og hvorfor det er nødvendigt med økonomisk hjælp til at få det første supersygehus tilbage på rette kurs," skriver eventgruppen i beskeden til personalet om kufferten.

Mariekiks er sparet væk

Fra neurologisk afdeling, der blandt andet tager sig af sygdomme i hjernen, kommer et billede af en pakke mariekiks med teksten: "Vi aflagde lægeløftet i håb om at helbrede og lindre vores patienter. Nu står vi med nye bygninger uden personale og kan kun trøste. Mariekiksen styrker vores udbrændte personale på vagt i de sene nattetimer, måske den også virker på vores patienter?"

Under billedet, der også er lagt op i facebookgruppen "Sundhedsvæsenet -sammen er vi stærkest", gør en bruger opmærksom på, at mariekiksene altså er sparet væk.

Planen er, at redningskufferten skal afleveres personligt til den nye regering på samme tid som den store underskriftindsamling for STOP besparelserne på AUH først i september måned. Over 8.000 personer har indtil nu skrevet under.

Publiceret 30 August 2019 13:36