OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Præsteklumme:

Tag en pause

Af
Erik Kelstrup

præst i Ormslev

præsteklumme Pauser er vigtige. Det er de i musik. Det kan synes som om, at musik kun består af toner. Men al god musik indeholder også et fravær af toner. Som Carl Nielsen siger det: "Pauserne er lige så vigtige som noderne. De kan i mange tilfælde være langt mere udtryksfulde og fantasivækkende."

Pauser er også vigtige i arkitektur. Antikkens grækere brugte søjler - i stedet for massive mure - til at give bygninger større lethed og skønhed. Søjler er smukke, og med til skønheden hører luften mellem søjlerne.

Pauser er vigtige. Det er de i det hele taget i vort liv. Vi har brug for søvn og hvile for at kunne fungere. Vi har brug for weekender, for ferier. Børnene har brug for frikvarterer i skolen.

Det er derfor helt forståeligt, at mange forsøger at få lidt luft midt i en stakåndet hverdag ved at dyrke meditation eller yoga eller ved at søge ud i naturens ro. Eller også bruger vi fladskærmene som et påskud til at flygte fra det hele.

Pauser er vigtige. Selv skaberen tog sig en pause på den syvende dag. Og Jesus følger trop med de berømte ord: "Kom til mig, alle I, som slider jeg trætte og bærer tunge byrder, og jeg vil give jer hvile."

Man kan også opfatte kirken som et pauserum. "Uberørt af byens travlhed og trafikkens tunge brus/som en helle midt i larmen, står det underligste hus." Sådan lyder det i en salme. Kirken er da også for mange af os et fredfyldt sted. Og så er der alligevel mere at sige.

Pauser er nemlig ikke kun gode. For nogle mennesker har livet alt for mange pauser. De længes efter, at der skal ske noget. Den arbejdsløse længes efter arbejde. Den fraskilte længes efter at se børnene igen. Den gamle ville ønske, at familien kom lidt oftere på besøg. For nogle er weekenden en kærkommen pause, men for andre er den en ørken af tomhed at slæbe sig igennem.

Jesus tilbyder os da heller ikke kun et hvilested. Han tilføjer "Tag mit åg på jer. Mit åg er godt, min byrde er let." Han giver os ikke kun kærligheden som gave, men også som opgave. Der er noget, vi skal. Det er godt, for det giver livet mening og retning.

At samles i kirken er derfor ikke kun at samles i stilhed, i ren pause. Nej, det er at samles om kærlighedens ord. Stilheden er en stille koncentration om det, som giver livet betydning.

Publiceret 25 August 2019 06:00