Arkivfoto

Arkivfoto

Politikere undrer sig:

Budgetforhandlinger bør udskydes

Enhedslisten og Liberal Alliance vil have udskudt de kommunale budgetforhandlinger, da kommunens økonomi ikke er klarlagt

Af
Danni Paulsen

Forhandlingerne mellem staten og de danske kommuners økonomi forventes først afsluttet i september, og det er senere end normalt på grund af de sene folketingsvalg.

Før de forhandlinger er afsluttet, ved kommunerne reelt ikke, hvor mange penge de har at gøre med i 2020, og derfor har mange kommuner valgt at udskyde de kommunale budgetforhandlinger, hvor lokalpolitikerne skal prioritere økonomien.

Men det har man ikke i Aarhus. Her er man godt i gang med at behandle budgetforslag, og 16. september starter de reelle forhandlinger mellem partierne.

At budgetprocessen ikke er blevet udskudt, ligesom forhandlingerne mellem staten og kommunerne, vækker forundrelse blandt nogle af lokalpolitikerne.

Forhandlingerne vil blive gennemført på baggrund af stor usikkerhed om kommunens faktiske økonomi, lyder det fra Enhedslisten.

"Det er helt klart utilfredsstillende. Og det er ikke fair overfor borgerne, som med rette kan forvente, at vi politikere er ordentligt forberedte og kender de økonomiske realiteter, når vi forhandler om kommunens budget. Mange af de beløb, der forhandles om, har jo stor betydning for borgernes dagligdag," siger Keld Hvalsø i en pressemeddelelse fra Enhedslisten.

Enhedslisten mener, forhandlingerne bør udskydes i to-tre uger.

"Vi ønsker at give de bedst mulige betingelser til de embedsmænd, der skal regne på resultatet af de nationale forhandlinger, og dermed også give byrådet det bedste grundlag at træffe beslutning på," siger Keld Hvalsø, der er partiets budgetordfører.

Styrket borgmester

Også hos løsgænger Almaz Mengesha (tidligere Liberal Alliance) er man kritisk overfor den manglende udskydelse.

"Jeg finder budgetprocessen problematisk af flere årsager. Borgmesteren, som samtidig er formand for KL og dermed fungerer som forhandlingsleder for kommunernes økonomi med staten, har stik modsat vores nabokommuner, valgt ikke at udskyde vores budgetforhandling indtil forhandlingerne med finansministeren har fundet sted. Det betyder, vi bliver præsenteret for et budgetudspil baseret på usikre skøn og forudsætninger. For at lægge et realistisk budget, bør man som minimum kende de økonomiske rammer," skriver hun på Facebook.

Hun mener, at borgmesteren med sin dobbeltrolle som formand for Kommunernes Landsforening og borgmester i Aarhus på unfair vis har sat sig selv i en stærk position til budgetforhandlingerne.

"Borgmesteren har givet alle partier en frist, der var den 5. august, for fremsendelse af vores budgetforslag. Før vi altså er præsenteret for det økonomiske råderum. Det stiller borgmesteren i en stærk forhandlingsposition, og samtidig stiller det os som opposition i en svækket situation, fordi vi i lighed med borgmesteren ikke har den fornødne indsigt i de økonomiske rammer og dermed ikke har mulighed for at fremkomme med udvidelsesforlsag under forhandlingerne," lyder kritikken.

dp

Publiceret 23 August 2019 07:54