Pressefoto: AUH

Pressefoto: AUH

Kirurgi i dyb krise:

5.000 aflyste operationer på AUH

Ifølge Dagens Medicin har kriseramte AUH måttet aflyse 5.000 operationer på et år

Det står grelt til med kirurgien på Aarhus Universitetshospital, der er plaget af alvorlige millionbesparelser.

Det er regionsrådspolitikerne ad to omgange blevet advaret om af 59 overlæger på hospitalet, som i maj og juli sendte åbne breve til regionsrådspolitikerne i Region Midtjylland.

Men nye nøgletal viser, ifølge Dagens Medicin, at hele 5.000 operationer har måttet aflyses det seneste år.

Det er ikke unormalt med mange aflyste operationer på et hospital - og da slet ikke på landets største - men tallet er faktisk mere end en fordobling i forhold til det foregående år, hvor 2.400 operationer blev aflyst.

Dagens Medicin kan også afsløre, at en intern opgørelse fra hjerte-lunge-karkirurgisk afdeling viser, at der er sket en markant stigning i andelen af patienter, der må vente længere en 30 dage på en operation.

I 2018 måtte 20-35 procent af patienterne vente over en måned på at komme på operationsbordet, og det tal er steget til hele 45-55 procent i 2019.

Hospitalsdirektør Poul Blaabjerg erkender overfor Dagens Medicin, at det er utilfredsstillende, men fastslår, at man arbejder på at øge operationskapaciteten.

Han begrunder de nedslående tal i mangel på personale på Bedøvelse og Operationsafdelingen, ligesom der mangler et større antal anæstesi- og operationssygeplejersker.

"Det er i sagens natur dyrt for hospitalet, at vi endnu ikke er oppe på den forventede operationskapacitet. Derfor er vi også under pres for at øge kapaciteten, men nu og her kan vi ikke sætte dato på, hvornår vi kan være oppe på fuld kapacitet," siger han.

16. august bebudede AUH en hård opbremsning og ansættelsesstop i et forsøg på at nå besparelsesmålene i 2019.

I alt 425 millioner kroner skal der spares til og med 2022, og 150 af de millioner skal findes i år.

I øjeblikket forhandler staten og Danske Regioner om økonomien for regionerne, og her er der store forhåbninger om en økonomisk håndsrækning, der kan hjælpe AUH ud af de alvorlige, økonomiske kvaler efter sammenlægningen i Skejby.

dp

Publiceret 23 August 2019 13:52