Foto: Danni Paulsen

Foto: Danni Paulsen

Fælles fodslag for at bevare åndehullerne:

Foreninger, fællesråd og boligejere går sammen i netværk

17 forskellige grupper har samlet sig i et netværk, der skal hjælpe hinanden, når grønne åndehuller og kulturhistoriske perler er truet af byudvikling

Af
Danni Paulsen

byudvikling Det er næsten så sikkert som ammen i kirken, at der er protester, når der skal bygges nyt i Aarhus. Men når politikere og byudviklere fremover vil godkende og gennemføre store byggerier, så har de en ny, vigtig faktor at tage højde for.

En sammenslutning af indtil videre 17 grupper bestående af fællesråd, protestforeninger og grundejerforeninger har oprettet et netværk, der skal sikre, at borgerne bliver hørt og inddraget, når vigtige byrumsbeslutninger skal tages.

"Det er jo ikke sådan, at man bevidst tromler folk, men der mangler den sidste grad af borgerinddragelse og involvering, i stedet for at de pludselig kommer som en tyv om natten, som det er sket mange steder," siger Hans Jørgen Petersen.

Han har været med til at stifte protestforeningen 'Bevar den grønne kile fra Havreballe Skov til Højen' og tog initiativ til det nye netværk, som endnu ikke har fået et officielt navn.

"Vi har ikke døbt netværket noget endnu, men vi har brugt vendingen 'Ring om Aarhus', der skal markere, at vores formål er at værne om og beskytte de grønne åndehuller i Aarhus og de historiske kulturmiljøer."

Vidensdeling

Hans Jørgen Petersen har på egen krop oplevet, hvor svært det kan være at søge indflydelse i det politiske spil.

"Vi fik hurtigt en stærk organisering herude i forhold til protesterne mod byggeri i stadionområdet, men alligevel opstår følelsen af, at man står alene i sin kamp. Der ligger en stor frustration over ikke at kunne gennemskue, hvad der foregår inde på rådhuset og i det politiske system. Vores forening er kun få måneder gammel, og vi er ikke verdensmestre ud i kunsten at trænge ind bag det politiske spil. Den erfaring har flere af fællesrådene. De har en lang, historisk tradition for at involvere sig i det demokratiske system," siger han.

Meningen er, at de mange foreninger skal pulje deres viden, så man står stærkere i det, der opfattes som et ulige forhold mellem politikere, borgere og byudviklere.

"Vi skal erfaringsudveksle, så man eksempelvis som ny protest-forening ikke starter på totalt bar bund. I netværket vil der være en kæmpemæssig indsigt og viden omkring, hvordan tingene foregår, og hvordan man bedst kan blive hørt," siger Hans Jørgen Petersen.

Opkøbere på Viborgvej

Hvad netværket præcist skal arbejde for - eller måske mere imod - og hvordan arbejdet skal foregå, er endnu ikke nærmere defineret.

Men på netværkets opstartsmøde kom der flere ting i spil, som man vil reagere på. Blandt andet et indtog på Viborgvej.

"Der skulle være to mindre ejendomsspekulanter eller opkøbere, som går rundt på Viborgvej og prøver at købe villaer. De frister med en høj pris, og målet er angiveligt, at kan man få købt et par villaer, så kan man få ændret lokalplanen og påbegyndt et større byggeri. En af opkøberne skulle have fortalt, at han bare er lakaj for nogen med en rigtig stor pengepung, og planen skulle være at bygge en boligkarré i stor stil langs Viborgvej. Det er legalt at købe villaer, men metoden og formålet at ændre et område med store bygninger til gene for en masse husejere er altså noget af det, vi er oppe mod."

Handler det også om en slags spillen med musklerne, at I slår jer sammen?

"Ja. Det kan vi jo ikke sige os fri for. Sådan er det desværre. Jo flere man er, jo større røst taler man med. Vi ønsker med det her at få en positiv og konstruktiv dialog med byrådet. Vi kan ikke forvente og forlange, at vi får vores vilje, men vi vil selvfølgelig kæmpe for det, vi synes er rigtigt."

Publiceret 23 August 2019 10:26