Det er for aldre, at der nu kan dyrkes den traditionelle Okinawa Goju Ryu-variant af karate.

Det er for aldre, at der nu kan dyrkes den traditionelle Okinawa Goju Ryu-variant af karate. Foto: Sara Kleis

Sølystskolen er Egås nye dojo

Sara Kleis og veninden Lotte Flink Sørensen har startet en karateskole med den traditionelle karatestil Goju Ryu

Af
Anders Michaelsen

FRITID Det var tid til at starte noget nyt for de to karateinstruktører Lotte Flink Sørensen og Sara Kleis, efter ni år med det, der var den næststørste karateskole i stilarten Goju Ryu i Hornslet. Valget er faldet på Egå og Sølystskolen, som var lige midt i mellem Skødstrup og Aarhus, hvor de to sortbælter bor.

Den ene af de to chefinstruktører Sara Kleis, der i dag er 25, begyndte selv til karate, da hun var 10. Dengang var det hendes jævnaldrende veninde og medinstruktør Lotte Flink Sørensen, der spurgte hende, om hun ikke vil med til træning, som hendes storebror gik til.

"Da hun spurgte, synes jeg bare, det var lidt mærkeligt med karate. Så jeg sagde bare 'ja' for at være høflig. Jeg tog med, og jeg synes bare, det var vildt sjovt," siger Sara Kleis, der nu underviser andre.

Sara Kleis (tv.) og Lotte Flink Sørensen (th.) var i Japan i foråret for at lære fra de bedste. Her sammen med Yonekazu Uehara Sensei 9. dan og en de store kanoner indenfor stilarten Goju Ryu.

Sara Kleis (tv.) og Lotte Flink Sørensen (th.) var i Japan i foråret for at lære fra de bedste. Her sammen med Yonekazu Uehara Sensei 9. dan og en de store kanoner indenfor stilarten Goju Ryu. Privatfoto

Fysisk fællesskab

Træningen er det, Sara Kleis kalder individuel holdtræning. Man træner egentligt sig selv og står for sin egen udvikling, men der er også et fællesskab, når man står sammen med en masse andre, som man bruger og hjælper hinanden til de forskellige øvelser.

"Det er ret fysisk, og man kommer tæt på andre, og så skal man kunne koncentrere sig. Det er både en fysisk træning og en psykisk træning. Man får bevæget sig og trænet alt i kroppen, og så er det også hyggeligt," siger Sara Kleis.

Og der er ifølge instruktøren plads til alle i karatefællesskabet.

"Nogen er smidige og kan sparke rigtig højt, andre er hurtige og nogle er langsomme, andre er kraftfulde. Indefor de forskellige bæltegrader er der et stort spektrum. I Australien sidder en af de højst graduerede i kørestol og er vildt dygtig. Han kan alle teknikkerne med hænderne og kan lave de spændinger, der skal til for at få kraft på," siger Sara Kleis, der håber på en masse vil prøve den nye karateskole ud.

Var i Japan og blive oplært af japansk stormester

Tidligere på året var de to kampsportsinstruktører rundt i Japan i anledning af det International Okinawa Goju-Ryu Karate-do Forbunds (IOKGF) 40 års jubilæum. Her var de blandt andet i Tokyo for at træne med en gammel mester, og så var de også en uge på Okinawa-øen, hvor den traditionelle karate udspringer fra. Her blev til en uges træning i et lille lokale med 60 andre og undervisning fra Higaonna sensei og hans elever. Og Higaonna sensei er ikke en Hr. Hvem-som-helst, men den højst graduerede øverste mester i stilarten Goju Ryu.

Og han er en stor karatekanon. For udover at være en mand, man ikke må tag billeder sammen med, er han også manden, der startede det internationale forbund, og så er han også en person, der bliver betegnet som en levende kulturskat i Japan.

"Det var en kæmpe oplevelse at stå der. Det var varmt, og vi stod folk fra hele verden i et lille lokale. Og man ved, man står sammen med nogle af de dygtigste i hele verden. Vi kørte bare på, og gulvet var til sidst en vandpyt, og man skøjtede nærmest rundt," siger Sara Kleis, der tit rejser udenlands for at finde ny inspiration og viden, som hun kan tage med tilbage og undervise sin elever i.

Af træningen med stormesteren kunne Sara Kleis tage en masse små ting med sig, fordi det er sådan det er at blive bedre i karate og Goju Ryu. Det er en masse gentagelser af de samme kataer - eller bevægelsesmønstre og greb - som er en del af de mange små skridt for at blive god.

"Det er det fede ved karate - at man altid kan blive bedre," siger Sara Kleis.

Til dem, der gerne vil blive bedre, har Egås nye dojo - som er japansk for træningssted - hold mandag og onsdag aften for både øvede og begyndere, og om søndagen er der også et 'Tumlerate'-hold for de mindste børn.

Publiceret 23 August 2019 08:00