Formand for Overlægerådet Niels Juul, flytter væk fra region Midtjylland når han går på pension. Foto Claus Bonnerup Ritzau Scanpix

Formand for Overlægerådet Niels Juul, flytter væk fra region Midtjylland når han går på pension. Foto Claus Bonnerup Ritzau Scanpix Ritzau Scanpix

Trætte læger overvejer at smutte fra AUH:

"Når jeg skal bruge sygehusvæsnet som patient, skal jeg ikke bo her. Og det er jeg ikke ked af"

Forhandlinger om sygehusets økonomi er startet. De store økonomiske udfordringer har tæret på personalets kræfter

Af
Trille Skøtt-Jensen

Besparelser Forhandlinger om den økonomiske fremtid for Aarhus Universitetshospital er startet mellem regeringen og de danske regioner. Det sker i forbindelse med forhandlingerne om næste års økonomi i sundhedsvæsenet.

Det endelige udfald af forhandlingerne skulle være klar i starten af september. Og så får de 10.000 ansatte på det økonomisk trængte supersygehus besked om, hvordan fremtiden ser ud for hospitalet. Måske.

"Lige nu tror jeg bare, folk holder vejret, og så må de tage en beslutning, om de vil blive her, når vi får noget at vide om fremtiden," siger fællestillidsrepræsentant for sygeplejerskerne, Susanne Irene Diener.

Igennem de sidste år har besparelser på besparelser ramt det i forvejen spareramte hospital, og uanset udfaldet af forhandlingerne så har forløbet tæret voldsomt på de ansatte.

"For første gang i min karriere har jeg overvejet andre muligheder," siger Sven Felsby, der er anæstesioverlæge og tillidsrepræsentant for overlægerne på Aarhus Universitetshospital.

Han har, sammen med sine læge-kolleger, Gitte Madsen, fællestillidsrepræsentant for yngre læger, og Niels Juul, formand for overlægerådet, kæmpet hårdt for at få politikerne til at forstå, at økonomien og ledelsen af hospitalet, er ved at tvinge supersygehuset helt i knæ. Det går ud over patienterne, har de flere gange understreget i medierne. Men det er, som om ingen svarer på deres kritik.

Flytter væk fra regionen

Og spørger man dem direkte, om de efterhånden orker mere, så er svaret fra Niels Juul, Overlæge på bedøvelse og operation, hjerne og rygkirurgi og formand for overlægerådet, klart.

"Jeg er 61 år, så jeg rejser ingen steder. Men når jeg holder op om nogle år, så regner jeg med at flytte væk fra regionen. Når jeg skal til at bruge sygehusvæsnet som patient, så skal jeg ikke bo her i Region Midtjylland. Og det er jeg ikke ked af," siger han hudløst ærligt.

Gitte Madsen, speciallæge i lungemedicin, trækker lidt mere på det, men fastslår alligevel:

"Selvfølgelig kunne jeg finde på at rejse. hvis det rigtige tilbud kommer. Mit lægeliv er slet ikke udlevet endnu," siger hun.

Susanne Irene Diener har også overvejet sin fremtid på hospitalet.

"Jeg har da gennem de sidste år overvejet, hvad jeg ellers skal finde på. Det tror jeg, de fleste gør. Problemet er, at det er så stort et sygehus, at "markedet" bliver mættet ude i oplandet, hvis mange søger væk. Efterhånden bliver det jo til et problem, hvis man ikke vil være her mere," siger hun.

Gitte Madsen, Sven Felsby og Susanne Irene Deiner repræsenterer yngre læger, overlægerne og sygeplejerskerne på Aarhus Universitetshospital og de kæmper for at få politikerne til at høre

Gitte Madsen, Sven Felsby og Susanne Irene Deiner repræsenterer yngre læger, overlægerne og sygeplejerskerne på Aarhus Universitetshospital og de kæmper for at få politikerne til at høre

Kæmpet for opmærksomhed

Under sommerens valgkamp kæmpede personalet for at få opmærksomhed på landets største hospital. De lavede blandt andet en menneskekæde rundt om det gigantiske område, der er på størrelse med Ribe.

På det tidspunkt var der udsigt til at hospitalet skulle spare 325 millioner i 2019. Det blev senere nedjusteret til 150 millioner, og de resterende millioner blev skubbet videre til efter forhandlingerne, der nu pågår.

Det store underskud skyldes overskridelser på bygningsudgifter. De skal findes igen på driften af sygehuset, og som følge er der nu indført totalt ansættelsesstop som et forsøg på at indhente 150 millioner i besparelser i år.

"Man får indtrykket af, at Region Midt-administrationen bare tromler videre. De forholder sig ikke til det faktum, at hospitalet er underfinansieret," siger Sven Felsby.

"Man bliver næsten tonedøv for det til sidst. 20 millioner her, nå ja, det er efterhånden svært at hidse sig op over. Det er, som om man bare lapper huller. Man prøver at lappe et hul, men hullet er så pludselig ti gange større," siger Susanne Irene Deiner, som suppleres af Sven Felsby:

"Man har et billede af fem mænd i jakkesæt, der står og kigger på én mand, der graver, og så siger de, at de simpelthen ikke kan forstå hvorfor, det ikke går hurtigere, nu hvor de har effektiviseret og effektiviseret," siger han med et smil.

Professor: Hvor skal de flytte hen?

Professor i Sundhedsøkonomi Kjeld Møller Pedersen er ikke overrasket over at høre, at personalet overvejer at flytte.

"Problemet er bare, hvor skal de flytte hen? Hvor er det meget bedre? Men de bliver trætte af de her løbende sparerunder, og hver gang man tror, at man endelig er i mål, så viser det sig, at det er man ikke alligevel," siger han til Lokalavisen Aarhus og fortsætter.

"Og den anden del er også, at det er sin sag hele tiden at finde besparelser og andre måder at gøre tingene på. Det virker trættende, især hvis det står på hele tiden," siger han.

Professoren fortæller, at arbejdet med at gøre opmærksom på problemerne, især igennem pressen, i sig selv er trættende.

"Hele det vedvarende pres med at forsøge at rejse en stemning i det offentlige, det er jo en måde at skabe pression på, men det trætter også i længden. Men det er altså ikke sådan, at politikerne ikke arbejder for at finde penge, eller hospitalsledelsen ikke arbejder for at finde penge," understreger professoren i sundhedsøkonomi.

BAGGRUND

  • AUH blev bygget for 6,3 milliarder i 2009-kroner. Første oplæg lød på 13,3 milliarder. Regionens bud på et hospital, der kunne leve op til de funktioner, det skulle have, var 8,9 milliarder.
  • Gennem flere år har AUH været pålagt en årlig produktivitetsbesparelse på to procent.
  • Efter de fire sygehuse i Aarhus blev lagt sammen i Skejby, blev hospitalet pålagt et effektiviseringskrav på otte procent.
  • AUH skal i år spare 325 millioner. De 305 millioner skal tages fra driften.
  • De 325 millioner blev sat ned til 150 millioner der skal spares i 2019. Resten skydes.
  • Der er indført totalt ansættelsesstop.
  • Ifølge Region Midjylland står AUH i det store hele og mangler en milliard kroner.

Publiceret 22 August 2019 14:00