Foto:

Foto: Adobe Stock

Oversvømmelse kan koste milliarder: Rådmand vi sikre Aarhus mod vandets farer

Bünyamin Simsek (V) indstiller til byrådet, at der skal bruges 180 millioner kroner på at sikre Aarhus

Mandag skal Magistraten behandle en indstilling fra Teknik og Miljø og rådmand Bünyamin Simsek (V), der vurderer, at der er behov for at afsætte 180 millioner kroner over en årrække til at sikre Aarhus Kommune mod oversvømmelser.

Det oplyser kommunen i en pressemeddelelse.

Indstillingen sker på baggrund af en rapport, der angivet, at de samlede skadesomkostninger for Aarhus kan løbe op i seks milliarder kroner over de næste 100 år, hvis kommunen ikke bruger penge på at forhindre oversvømmelser som følge af øget nedbør og højere havvand og grundvand.

Derfor beder rådmanden nu byrådet om at afsætte midler til at forebygge de mulige skader.

"Det skal vi selvfølgelig forberede os på, så generne for os alle bliver mindst mulige. Det er vigtigt, at vores veje også fungerer i ekstreme situationer, og vi skal sørge for at hjælpe med til at beskytte folks boliger i det omfang, det er muligt," siger Bünyamin Simsek.

Teknik og Miljø har afdækket behovet for investeringer i anlæg de kommende mange år. I alt vurderes det, at der er behov for 150 millioner kroner til at sikre de vigtigste veje i kommunen. Desuden lægges der op til at afsætte 30 millioner kroner til en samlet vandhåndteringsstrategi og til fortsat medfinansiering af aktiviteter i regi af spildevandsplanen.

"Vi har nu prioriteret, hvilke veje der er mest udsatte, og i hvilken rækkefølge vi derfor skal bruge pengene. Erfaringer viser, at man kan spare mange penge ved at investere i at undgå oversvømmelser, da det er dyrt, hvis først skaderne er sket," lyder det fra Bünyamin Simsek.

I 2011 kostede et skybrud i København næsten fem miliarder kroner i forsikringsskader, og i 2013 kostede stormene Allan og Bodil ca. 4,2 milliarder kroner på landsplan.

Også store dele af byens kloaksystemer er under hårdt pres på grund af klimaforandringerne og den store vækst og fortætning.

dp

Publiceret 19 August 2019 08:48