PC Amussen er velkendt i Aarhus. Som 67-årig har han nu udgivet sin første bog

PC Amussen er velkendt i Aarhus. Som 67-årig har han nu udgivet sin første bog

Kjeld var narkoman, bankrøver, rebel og bedste ven

Gøglerdirektør har skrevet kærlig bog om et helt særligt venskab fra en kærlig tid

Af
Trille Skøtt-Jensen

Bogudgivelse "Den sidste gang, jeg besøgte ham, sagde han: "Nu, hvor jeg ligger for døden, har jeg tænkt på, jeg vil bygge nogle sæbekassebiler. Så vil jeg købe nogle hunde og lære dem op, så de ka' trække de her sæbekassebiler, du ved, ligesom de der hunde på Grønland. Så vil jeg ta' ud på børnehjemmene rundt om i Danmark, så de små rødder, som går rundt og keder sig, ka' køre ræs med de her hundeslæde-kassebiler. Det vil fandeme muntre dem op."

Sådan lyder et lillebitte udpluk fra den bog, som gøglerdirektør, rebel, pædagog, iværksætter og projektmager PC Asmussen fra Risskov netop har udgivet. Og det er netop for de små rødder, at det er vigtigt, at bogen bliver lavet.

Rebellen og narkomanen

Mange kender PC Asmussen som manden, der startede Gøglerskolen i Aarhus. Han har rørt mange liv og gjort en stor forskel i sit arbejde med unge. Nu har han altså skrevet en bog om et menneske, der har rørt hans liv. Mødet mellem den kriminelle narkoman Kjeld og den rebelske pædagog PC blev til et livslangt venskab.

Kjeld nåede ikke at lave trækassebiler eller skaffe hunde. Han døde i 2012, da han var 59 år.

"Det er et Guds under, at han ikke døde før. Han var slidt op. Udover stoffer levede han stort set af smøger, kaffe og wienerbrød," fortæller PC.

Bogen handler om et kærligt og hårdt venskab mellem PC og Kjeld. Og den skulle skrives, fordi Kjeld så gerne vil have et vigtigt budskab ud til "de små rødder".

"Jeg havde lovet ham at skrive en bog. Jeg tror, han håbede på, at der var nogen af de små rødder, der kunne læse den, og bogen kunne hjælpe dem til, at de ikke kom ud i sovsen. Sådan tror jeg, at han ville beskrive det," siger PC Asmussen.

Som 67-årig prøver han nu at være debutant, og han er allerede nomineret til at få den prestigefyldt pris som årets debutant. Men hvorfor først skrive en bog nu?

"Jeg kunne ikke have skrevet bogen, mens Kjeld levede. Han syntes, den skulle skrives, som om han var rockstjerne. Det synes jeg ikke," fortæller PC Asmussen til Lokalvisen Aarhus.

Bare bryster og pædagogik

De mødes første gang i kollektivet i Hammel, hvor PC arbejder som pædagog. PC er på det tidspunkt 24 år. Sammen med tre andre drev han kollektivet, hvor de skulle afvænne narkomaner. Og der kom Kjeld i familiepleje. Han var 21 år, narkoman og kom lige fra fængslet og havde lovet, at dommeren ville få et hul i panden, når han kom ud.

Det var de glade og kærlige 70'ere, hvor mændene var langhårede, og pigerne gik topløse rundt. Pædagogikken var blød, og man troede på det bedste i mennesket.

"Keld kom i familiepleje, selvom jeg kun var halvandet år ældre end ham. Og han var faktisk en god forretning, for jeg har også et krejlergen. Og vi blev tilbudt tredobbelt hyre af kommunen for at tage ham. De skulle bare af med ham," fortæller PC med et smil.

Hvordan mødet gik, og hvordan venskabet udviklede sig skal læses i bogen "Venskab på Livstid" en røverhistorie.

Det er en varm fortælling, om et varmt forhold. Ikke et nemt forhold, for Kjeld var narkoman af guds nåde, og som PC siger, så er der også meget "sur junkie og fortvivlelse" med i bogen.

Ordblind nomineret til debutantpris

PC Asmussen er faktisk ordblind, og det har været en hæmsko for hans skrivende liv i flere år, men nu er han, med mange års øvelse, så god til at skrive, at ordblindheden ikke længere er en hæmsko.

"Jeg tror, jeg staver ligeså godt som mange andre. På grund af stavekontrol og sms er vores stavning jo blevet dårligere, så jeg tror den almindelige stavning er ved at være nede på mit niveau," siger han.

Bogen er nomineret til årets debutantpris, og en filmatisering af bogen er måske indenfor rækkevidde.

"Egentlig snakkede vi først om en film. Så jeg har skrevet bogen filmisk. Der er endda rulletekster med til sidst, og der er faktisk tre, der har vist interesse i lave en film ud af bogen. Men nu må vi se, hvad det ender med," fortæller PC Asmussen.

Bogen er udgivet på det aarhusianske forlag Olga.

Publiceret 18 August 2019 07:00