Præsteklumme:

Du er ansvarlig!

Af
sognepræst Niels Hviid

Gellerup Kirke

Præsteklumme Vi har fået meget lagt i vores hænder! Vi fik en sommer fuld af sol og muligheder. Vi fik et helt liv. Og en blå og grøn jordklode lagt i vores hænder at forvalte! Vi har fået tro, håb og kærlighed lagt i vores hjerter. Hænder, som kan favne; ord som kan røre… Allerede på Bibelens første side kan vi læse, at Gud gjorde mennesket ansvarligt som forvalter af livet og jorden. ”Gud” er blandt andet et ord for det faktum, at du er ansvarlig. Hvordan forvalter vi så det ansvar?

Der er en historie om en amerikansk majsfarmer, som år efter år vandt delstatens pris for den bedste majs. Et år bliver han interviewet i forbindelse med prisoverrækkelsen. Hvorfor er det netop ham, som vinder hvert år, hvad særligt gør han? Farmeren fortæller, at han hvert forår tager rundt til sine naboer, og forærer dem så meget af sin såsæd, som han kan undvære.

Journalisten er himmelfalden: ”Du forærer din præmierede såsæd gratis væk! Til dine konkurrenter?” ”Ja, det er vel ikke så svært at forstå!”, siger farmeren. ”Vinden bærer pollen rundt imellem markerne. Den kender ikke forskel på min mark og de andres. Så hvis jeg vil have god majs, må jeg sørge for, at mine naboer også har god majs”.

Hvordan forvalter vi alt det, vi blev betroet? Måske er gavmildhed og øjet for det fælles bedste den bedste vej. I så fald er der masser af historier i Bibelen om en ødsel og gavmild Gud, vi kan blive inspireret af. Pointen er: Du er ansvarlig!

”Gud” er også et ord for, at der er grænser for vores ansvar, og at der er et sted at gå hen, når vi knækker under ansvaret, eller fejler eller ikke slår til. Det må vi tale om en anden gang.

Publiceret 17 August 2019 06:15