Gæsterne bliver på tredje år ved med at strømme til bushallen i Ny Banegårdsgade. Foto: Aarhus Street Food

Gæsterne bliver på tredje år ved med at strømme til bushallen i Ny Banegårdsgade. Foto: Aarhus Street Food

Aarhus Street Food fylder tre år:

"Vi kniber os stadig lidt i armen"

Madmangfoldighed, millionoverskud og masser af gæster. Aarhus Street Food har nået meget på tre år, men madmekkaet hviler ikke på laurbærrene, forsikrer medejer

Af
Danni Paulsen

byliv Aarhus Street Food har ikke mange år på bagen, men på rekordtid har madgaragen i Ny Banegårdsgade kapret aarhusianernes hjerter og er blevet en kulinarisk kolos i byen.

17. august fylder stedet tre år, og Britt Vorre, der stiftede Aarhus Street Food sammen med husbond Thomas Bendtsen og investor Kasper Kragelund, er ikke i tvivl om, hvad der har glædet hende mest ved rejsen mod succes.

"At folk bliver ved med at komme. Det kniber vi os stadig lidt i armen over. Det eksploderede, da vi åbnede, og vores formodning var, at det var fordi, det havde nyhedsinteresse. Vi blev ved med at sige, at det stopper lige om lidt, men folk bliver bare ved med at komme," siger hun og fortæller, at turisterne strømmer til, men at der også er enormt mange aarhusianske stamgæster.

"Vi er sindssygt stolte, glade og overraskede over, at vi bare er blevet en del af byen."

Køkkenkampe

Vejen til at beskæftige 450 medarbejdere fra 38 nationer og have 1,3 millioner madglade gæster årligt har dog ikke været uden bump. Der skal nemlig jævnligt tages kampe med de 25 køkkenejere for at sikre, at alle løber i samme retning.

"Og det skal være den retning, jeg udstikker. Det er en stor udfordring at få folk i fællesskab til at løfte stedet og forstå, at de er del af noget helt unikt," siger Britt Vorre.

Det lyder, som om bølgerne kan gå højt?

"Ja, for satan! Jeg har været indskolingslærer, og i starten, hvor jeg skulle tale med en køkkenejer om uenigheder, gik jeg derfra med en følelse af, at jeg nærmest undskyldte for, at jeg kom. Kort tid efter besluttede jeg mig for at snakke til dem, som om de var elever. Til børn siger du altid, hvad du mener på en pæn og ordentlig måde, men uden omsvøb. Det har hjulpet helt vildt, og i dag efter tre år går det enormt godt. Vi har et super samarbejde allesammen, og vi hygger os sammen."

Britt Vorre kan glæde sig over et overskud på seks millioner kroner i 2018. Foto: Danni Paulsen

Britt Vorre kan glæde sig over et overskud på seks millioner kroner i 2018. Foto: Danni Paulsen

Kopierne lukker

Aarhus Street Food har været så bragende en succes, at andre kommuner har forsøgt at lokke folkene bag til at stable lignende på benene i deres byer. Blandt andet Odense og Aalborg har ejerne tidligere overvejet at gå ind i, men de tanker er droppet igen.

"Vi er jo aarhusianere, og vi følte, at vi vidste, hvad vores by ville have og manglede. Vi har takket nej til at skulle gøre det i andre byer, for vi er, hvor vi er, og vi kender det," siger Britt Vorre.

Hun har samtidig kunnet se, at flere byer har ladet sig inspirere af Aarhus Street Food med meget svingende succes og lukninger som følge.

"Vi havde nærmest succes fra første dag, og så har nogle villet kopiere det, de kunne se, når de kom på besøg hos os. Men det er kun glasuren og toppen af lagkagen. De kan ikke se alt det hårde arbejde, der ligger bag at få sådan et marked til at køre," forklarer hun og afslører lidt af opskriften på succes.

"Aarhus Street Food er totalt topstyret. Alle køkkenerne skal forbi mig for at få godkendt nye retter, og vi skal se, hvordan de laver dem, så vi er sikre på, at udviklingen er rigtig. Thomas og jeg går her næsten 365 dage om året for at sørge for, at det hele spiller. Vi kan se, at mange af de andre byers nye markeder har haft rigtig mange penge i ryggen, men ellers har de givet fri leg til køkkenerne, der har passet sig selv, og så går det bare i smadder. Det er i hvert fald vores tese."

Millionforretning

Efter tre år er der ikke længere nogen tvivl om, at Borre og kompagni har fået opbygget en levedygtig forretning.

Seneste regnskab viser, at selskabet Aarhus Street Food ApS lavede 6,1 millioner kroner i overskud efter skat. En million mere end året forinden.

"Det er sindssygt. Det havde vi aldrig drømt om. Vi lavede det her efter en familietur på Borough Market i London i 2014, fordi vi syntes, det var så mega fedt. Det var bare en drøm om et marked med fair priser, hvor man kunne hygge sig med familien. Vi havde selvfølgelig et håb om, at det kunne blive en forretning for alle involverede. Vi har god succes i barerne, men alle køkkenerne har også rigtig flotte overskud. Og det er jo flot i en restaurationsbranche, hvor mange har røde tal."

Og det er faktisk kun barerne, at Britt Vorre, husbonden og investoren tjener penge på. Køkkenerne kører egen økonomi, og udgifterne til DSB for leje af den gamle bushal samt rengøring, renovation og den slags fordeles ligeligt mellem alle involverede.

"Vi rører overhovedet ikke ved køkkenernes omsætning, som man ellers gør på andre markeder. Det er også hele kongstanken, fordi det skal være så billigt som muligt. På den måde kan vi også tillade os at stille krav til, at maden skal sælges til fair priser," forklarer Britt Vorre.

Sekscifret overskud og gæsteantal får dog ikke Aarhus Street Food til at sætte farten ned. Selvom der ikke er markante tiltag på tegnebrættet, så gør 'Garagen' hele tiden en dyd ud af at genopfinde sig selv.

"Det her sted skal blive ved med at udvikle sig, og der skal blive ved med at komme nye køkkener til, når nogen vil noget andet. Men vi er da et sted, hvor alle os i 'Garagen' er glade for, hvad vi har fået skabt på tre år. Hvile på laurbærrene og sige, nu er det dét, det kommer vi dog aldrig til."

Fakta om Aarhus Street Food:

  • Beskæftiger 450 medarbejdere fra 38 nationer
  • Er i gang med grøn omstilling i form af bl.a. begrænsning af madspild, affaldssortering og genanvendelse af plast
  • Har 1,3 millioner gæster om året
  • Serverer 20.000 liter øl om måneden
  • Tilbereder 25.000 kg kød om måneden

Publiceret 16 August 2019 08:00