Claus Krogh, ansvarshavende chefredaktør for Politikens Lokalaviser.

Claus Krogh, ansvarshavende chefredaktør for Politikens Lokalaviser.

Chefredaktørens klumme:

Forfejlet politisk korrekthed på Vilhelmsborg

Claus Krogh revser Vilhelmsborg Festspil for at droppe nationalsangen til årets festspil

Af
Claus Krogh

Hver gang jeg hører Danmarks nationalsang - hvad enten det er live eller på fjernsynet - rejser jeg mig op. Sangen symboliserer for mig en masse danskhed og en masse traditioner, og jeg holder meget af sangen. Den holdning deles ikke hos Vilhelmsborg Festspil. Der er nationalsangen, der ellers i mange år er sunget hver aften efter endt forestilling i fællesskab mellem tilskuere og skuespillere, i år droppet. Festspillets bestyrelsesformand Lisbet Lautrup Knudsen siger til Lokalavisen, at man har analyseret sig frem til, at tiderne skifter, at unge mennesker ikke holder ligeså meget af sangen som den ældre generation, samt at sangen kan give nationalistiske associationer. Ydermere vil man gerne holde på stemningen fra stykket, når der takkes af fra scenen. Dette års stykke er en opsætning af den amerikanske musical 'Fame'. Sidste år var det musicalen 'Grease', i 2017 '9 to 5' og i 2016 hippiemusicalen 'Hair'. De forestillinger kunne åbenbart godt holde til, at man efterfølgende afsang nationalsangen. Det kan 'Fame' så ikke.

Og vel skifter tiderne. Men netop derfor har vi traditioner. Til at holde fast i noget historie, som vi kan være fælles om, alt imens tiderne skifter. At unge mennesker ikke skulle have samme følelsesmæssige tilknytning til nationalsangen, som jeg har - eller som andre i min og ældre generationer har, det er muligt. Men af selvsamme årsag kunne det jo være en rolle for festspillet at give de unge, der enten er skuespillere eller ser stykket fra tilskuerrækkerne, en mulighed for at opleve nationalsangen og mærke det fællesskab, der er, når den synges.

De tåbelig begrundelser man bruger som baggrund og deraf følgende flyverskjul fra formandens side, viser, at beslutningen ikke er gennemtænkt og derfor kun kan betragtes som et forfejlet forsøg på politisk korrekthed.

Historien bliver så ikke bedre af, at selvsamme formand, da kritikken rejste sig og beslutningen om at droppe nationalsangen ramte hende som en boomerang i nakken, kontaktede Lokalavisen og i meget skarpe vendinger krævede et dementi, da hun følte sig frygteligt fejlciteret. Det afviste jeg selvsagt, da hun er endog ganske korrekt citeret. Og da Lisbet Lautrup Knudsen selv havde hørt båndoptagelsen og indset, at hun rent faktisk var ganske korrekt citeret, besluttede hun sig for, at så vil hun ikke sige mere om den sag.

Festspillet kan jo gøre, hvad det vil, men med de tåbelig begrundelser man bruger som baggrund og deraf følgende flyverskjul fra formandens side, viser, at beslutningen ikke er gennemtænkt og derfor kun kan betragtes som et forfejlet forsøg på politisk korrekthed. Og bestyrelsen kan jo bare omgøre beslutningen

Med venlig hilsen

Claus Krogh

Ansvarshavende chefredaktør

Publiceret 13 August 2019 19:45