Der var ingen nationalsang, som der ellers plejer at være efter forestillingerne til Vilhelmsborg Festspil, da årets udgave

Der var ingen nationalsang, som der ellers plejer at være efter forestillingerne til Vilhelmsborg Festspil, da årets udgave "Fame" havde premiere 30. juli. Sangen er helt sløjfet i denne sæson. Foto: FotoTrine, vildmedfoto.dk

Mangeårig tradition droppet:

Vilhelmsborg Festspil slutter ikke længere med nationalsangen

Formanden for Vilhelmsborg Festspil begrunder droppet nationalsang med, at det var et ønske fra holdets side, og at sangen giver nogle mennesker nationalistiske associationer. Byrådspolitikere kritiserer bestyrelsen for beslutningen

Af
Danni Paulsen

"Der er et yndigt land" har altid spillet en særlig rolle til Vilhelmsborg Festspil.

Efter hver forestilling på de skrå brædder i det sydlige Aarhus har nationalsangen ageret punktum for en god aften afsluttet med fællessang. Men sådan er det ikke i år.

Adam Oehlenschlägers cirka 200 år gamle strofer har fået kniven og har til stor undren glimret ved deres fravær i sæsonens første fire forestillinger.

Ifølge formanden for Vilhelmsborg Festspil har det affødt nogle få klager fra publikum.

"Der er nogen, der har skrevet på Facebook, at det er så forfærdeligt, og det er det måske også, men de seneste år har man fra skuespillernes og det kreative teams side spurgt, om vi ikke kunne undvære nationalsangen, fordi man ønskede at bibeholde stemningen fra forestillingen. Meget mere er der såmænd ikke i det," forklarer formand Lisbet Lautrup Knudsen og fortsætter:

"Jeg ved ikke, om det er alle de kreative kræfter, men mange har ønsket den væk, fordi man synes, at den var lidt malplaceret. Og det kan jeg også godt se, at den har været ind imellem. Vi har sagt nej i flere år, men nu har vi diskuteret det i bestyrelsen og sagt god for at prøve det."

Lisbet Lautrup Knudsen, formand for Vilhelmsborg Festspil. Foto: FotoTrine, vildmedfoto.dk

Lisbet Lautrup Knudsen, formand for Vilhelmsborg Festspil. Foto: FotoTrine, vildmedfoto.dk

Nationalisme

Da Lokalavisen Aarhus spørger formanden til erfaringerne med at have droppet "Der er et yndigt land", afslører hun dog, at beslutningen ikke kun bunder i et kunstnerisk ønske, men også at nationalhymnen skulle give visse personer uheldige associationer.

"Nogen har sagt, at de synes, det er et trist valg, mens andre accepterer det og siger, "Okay, det er nye tider.". For ikke så lang tid siden kom der en undersøgelse af, hvordan folk så på vores nationalsang. Den undersøgelse kan du sikkert finde frem til, men den viste, at den ældre generation holder meget af vores nationalsang, mens de yngre synes, at den har noget nationalistisk over sig,. Set i lyset af det, tidernes skiften, og at vi denne gang befinder os i USA (i forestillingen. red.), besluttede vi os for at prøve. Meget mere er der ikke i det, og når vi er færdige, evaluerer vi på det, og så må vi se, om det skal ændres igen til næste år, hvor vi spiller Skammerens Datter, og den måske passer bedre ind," siger Lisbet Lautrup Knudsen.

Lokalavisen Aarhus har efterfølgende søgt vidt og bredt efter den undersøgelse, Lisbet Lautrup Knudsen henviser til. Ifølge formanden blev der skrevet om den for nogle uger siden, men hverken en bred søgning på Google, i mediedatabasen Infomedia eller hos de danske universiteter bar frugt.

Tilbage i april blev der skrevet lidt om, at man i filmen "Danmarks Sønner", der handler om et nationalistisk partis succes efter et bombeangreb i Danmark, anvendte en udgave af nationalsangen til billeder af chikane og angreb.

Er det de kreative folk i produktionen, der forbinder sangen med noget nationalistisk?

"Det skal jeg ikke kunne sige dig. Det er ikke, hvad jeg har fået at vide. Der har bare i flere år været henvendelser vedrørende, om det er nødvendigt at synge den nationalsang efter forestillingen, fordi man gerne vil holde på stemningen fra stykket."

Gert Bjerregaard (V) undrede sig til premieren over, hvor nationalsangen blev af. Foto: FotoTrine, vildmedfoto.dk

Gert Bjerregaard (V) undrede sig til premieren over, hvor nationalsangen blev af. Foto: FotoTrine, vildmedfoto.dk

Forundrede politikere

Visse traditioner bliver dog stadig holdt i hævd til Vilhelmsborg Festspil. Én af dem er, at lokalpolitikerne kommer til premieren, og det gjorde Venstres Gert Bjerregaard, som også bemærkede den manglende nationalsang.

"Jeg undrede mig også over, at man har valgt at tage den del væk. Efter forestillingen var der flere, der undrede sig over, at vi ikke skulle synge," siger han, før Lokalavisen Aarhus fortæller ham om begrundelserne.

"Jeg må på det kraftigste tage afstand fra, at man henviser til at det giver nationalistiske associationer, når man synger nationalsangen i forlængelse af en altid god oplevelse på Vilhelmsborg. Det er en af de allervigtigste sange, vi har i vores sangkultur. Jeg er overrasket og meget forundret over, hvis det skulle være argumentet, at man kobler nationalsangen med nationalisme. Vi synger den til mange forskellige markeringer og festlige lejligheder, og jeg er slet ikke af den holdning, at det sender nogle forkerte signaler. Tværtimod," siger byrådspolitikeren.

Det samme lyder fra hans Dansk Folkeparti-kollega Knud N. Mathiesen, der også var på plads til premieren.

"Det er en ualmindeligt dårlig idé. Det er ikke en holdning jeg kan støtte på nogen måde. Nationalisme og vores nationalsang har intet med hinanden at gøre. Det er en god, gammel tradition i Danmark, at vi ved store begivenheder synger nationalsangen. At begynde at kalde det nationalisme, det forstår jeg simpelthen ikke. Jeg synes, det er en meget svag bestyrelse, der vælger at droppe den sang med den begrundelse," lyder kritikken.

Knud N. Mathiesen (DF) til den regnvåde premiere. Foto: FotoTrine, vildmedfoto.dk

Knud N. Mathiesen (DF) til den regnvåde premiere. Foto: FotoTrine, vildmedfoto.dk

Ændres ikke

Gert Bjerregaard synes, Vilhelmsborg Festspil skal omgøre beslutningen straks.

"Jeg vil opfordre formanden og bestyrelsen til at revurdere, om man ikke skulle følge den lange tradition, man har haft. Det er ikke for sent at ændre, og det kan hun allerede gøre til næste forestilling," fastslår han.

Ifølge formand Lisbet Lautrup Knudsen kommer det dog ikke til ske.

"Nej, for jeg har skrevet i programmet, at vi har valgt at droppe nationalsangen, så det laver vi ikke om på. Alle ændringer vil altid ophidse nogen, og sådan er det, uanset om ændringen er god eller dårlig. Måske kommer den igen næste år, måske ikke. Det må vi se."

Premieren på "Fame", dette års udgave af Vilhelmsborg Festspil, var 30. juli. I alt fire forestillinger er afviklet, mens ti resterer.

Publiceret 06 August 2019 06:00