Der kommer grønne områder, fælleshus og gårdmiljø i de nye handicapboliger.

Der kommer grønne områder, fælleshus og gårdmiljø i de nye handicapboliger. Foto: Arkitekttegning

28 handicap-boliger popper op i Mårslet

Næste år kan multihandicappede og udviklingshæmmede flytte ind i nye boliger i Mårslet

Af
Camilla Kjærgaard Olesen

byggeri I Mårslet er der fuld gang i byggeriet af 28 handicapboliger på adressen Ved Kirken. Planen er, at de skal stå klar til foråret 2020. Til den tid har opførelsen af boligerne stået på i næsten to år.

De 28 boliger bliver delt op, så der er 21 til multihandicappede og syv til unge udviklingshæmmede. Lige nu bor de i Boformen på Nygårdsvej i Holme, men det sted lukker, og de flytter derfor ud i de nye boliger i Mårslet.

Der kommer gårdmiljø mellem de fire klynger, der bliver bygget.

Der kommer gårdmiljø mellem de fire klynger, der bliver bygget. Foto: Arkitekttegning

"Vi har et ønske og princip om, at handicappede skal have de samme muligheder som andre mennesker. Boligerne i Holme er ikke tidssvarende, men det er de nye i Mårslet, hvor borgerne får to rum samt eget bad og toilet," siger fuldmægtig i Sociale Forhold og Beskæftigelse i Aarhus Kommune, Malene Skyldahl Sørensen.

Boligerne bliver også udstyret med egen terrasse, og derudover bliver der lavet gårdmiljøer mellem boligerne, ligesom der også vil være grønne arealer.

Boliger i klynger

De 28 boliger bliver bygget i fire klynger med syv huse i hver, og derudover kommer der også et fælleshus, hvor de mulithandicappede får en bred vifte af forskellige aktivitetsmuligheder. De unge udviklingshæmmede må gerne komme i fælleshuset også, men de har andre tilbud i dagtimerne.

"Der kommer et såkaldt snoezelenrum. Det er hollandsk og betyder sansestimulering. Det kan for eksempel være, at der bliver sat en vandseng op, så de kan mærke, at bølgerne bevæger sig, eller at der kommer noget særligt lys op på væggene. De handicappedes udviklingsstadie er som 0-3-årige. Det er en sårbar gruppe, og der skal bruges en særlig pædagogik," fortæller Malene Skyldahl Sørensen.

Lokalsamfundet er velkomment

Tanken med de nye handicapboliger er også, at man har et ønske om at invitere lokalsamfundet indenfor.

"Der er et håb om, at der bliver skabt en god relation til naboerne. På Nygårdsvej er der blandt andet en tradition om, at en børnehave kommer og holder en stor fastelavnsfest. Vi vil gerne have, at den tradition bliver båret med, så der kommer nogle gode relationer," siger Malene Skyldahl Sørensen.

At det lige blev Mårslet, der fik placeringen af de 28 boliger skyldes flere ting, oplyser specialkonsulent i Sociale Forhold og Beskæftigelse Jens Boye Nørgaard.

Handicapboligerne i Mårslet står klar næste år.

Handicapboligerne i Mårslet står klar næste år. Foto: Camilla Kjærgaard Olesen

"Vi har i flere omgange kigget på grunden i Mårslet, fordi den lå godt, men der har ikke været midler til det. Da der så blev afsat penge til det i byrådet, arbejdede vi videre med Mårslet. Vi synes, at det var den mest optimale mulighed. Der er et passende areal, det ligger godt, og der er et fornuftigt udeareal samt en rimelig god infrastruktur med busser og letbane," siger Jens Boye Nørgaard og fortsætter:

"Derudover vil vi gerne have, at beboerne i boligerne bliver en del af lokalsamfundet, og det ønske er muligt at få opfyldt i Mårslet."

Der er altid et mål om fra Aarhus Kommunes side at sprede tilbuddene i hele byen og ikke kun i midtbyen, og der har været et behov for at opføre boliger i den sydlige del af kommunen.

Indtil videre er det ikke planlagt, hvad man kommer til at kalde handicapboligerne i Mårslet.

Publiceret 22 July 2019 06:30