Modelfoto:

Modelfoto: Adobe Stock

AUH søger forsøgspersoner til vigtigt vaccinestudie:

Et lille stik kan redde mange

Forskere på Aarhus Universitetshospital skal teste vaccine mod lungebetændelse, blodforgiftning og meningitis og håber på hjælp fra lokale

Over 12.000 husstande i Aarhus modtager inden længe informationsmateriale om en vaccineforsøg.

Årsagen er, at Aarhus Universitetshospital har brug for 2.200 raske personer over 50, som vil hjælpe med at få en vigtig vaccine godkendt, og 88 af de personer skal findes i Aarhus, oplyser hospitalet i en pressemeddelelse.

Vaccineforsøget er i sin afsluttende fase, men mangler den sidste godkendelse. 3.000 voksne og 2.000 småbørn er allerede blevet testet.

Der er tale om en ny, forbedret vaccine mod bakterien pneumokok, der giver lungebetændelse, blodforgiftning og meningitis.

"Vi håber, at vi kan finde forsøgspersoner, som kan se det meningsfulde i at støtte forskning. Det er rigtig vigtigt for vores mulighed for at forbedre de eksisterende vacciner eller udvikle nye, at der findes folk, som har lyst til at give lidt af sig selv for at hjælpe virkelig mange. Forsøget er et kort studie, som det er meget nemt at deltage i, så vi håber at finde frivillige lokalt i Aarhus," siger Nina Breinholt Stærke, læge i Klinisk Forskningsenhed på Afdelingen for Infektionssygdomme.

En vigtig vaccine

Forsøgspersonerne skal møde op to gange i Infektionsklinikken på AUH. Første gang for at blive undersøgt og vaccineret. Anden gang for at få taget en blodprøve, der afslører vaccinens effekt. De bliver ringet op to gange og spurgt til bivirkninger efter vaccinationen. Bivirkningerne har i de tidligere forsøg med vaccinen været de samme som for almindelige vaccinationer.

Med studiet forsøger forskerne at forbedre den nuværende vaccine mod pneumokok, og den nye vaccine dækker flere typer af pneumokok-bakterien end den, læger i dag giver til især børn og ældre.

"Forekomsten af infektioner med de typer af pneumokokker, der findes i de eksisterende vacciner, er faldet drastisk, siden man begyndte at vaccinere mod dem. Hvis vi kan tilbyde en vaccine med en endnu bedre dækning, vil det gøre en stor forskel for mange og være en mærkbar forbedring. Det er netop vaccinens effekt, som det sidste forsøg skal bidrage til at kortlægge," siger Nina Breinholt Stærke.

dp

Om pneumokokker

  • Bakterien er den hyppigste årsag til lungebetændelse. Hvert år får ca. 70.000 danskere lungebetændelse, og 1.600 af dem dør af sygdommen.
  • Pneumokok er også årsag til ca. 700 tilfælde af meningitis og blodforgiftning hvert år. Dødeligheden blandt de syge er ca. 15 procent.
  • Pneumokok kan behandles med antibiotika og forebygges med vaccination. Det aktuelle studie undersøger en forbedret vaccine.
  • Du kan deltage i forsøget, hvis du er minimum 50 år, sund og rask.
  • Du må ikke tidligere være vaccineret med en pneumokok-vaccine eller have haft infektion med bakterien.
  • Hvis du er interesseret i at deltage i eller høre mere om forsøget, kan du ringe til projektsygeplejerskerne på tlf. 24777995/40459815 eller sende en e-mail til auh.afdelingq.kf@rm.dk

Publiceret 10 July 2019 07:49