Arkivfoto: Facerne skal fremover tildeles små områder, hvor de må opholde sig.

Arkivfoto: Facerne skal fremover tildeles små områder, hvor de må opholde sig.

Disse placeringer er i spil som nye "facer-hotspots"

Aarhus Kommune løfter nu sløret for, hvilke placeringer der er i spil i forbindelse med et nyt tiltag, der kan begrænse facer-aktivitet i midtbyen

Af
Cecilie Als Mortensen

JP Aarhus

De såkaldte facere – også kaldet gadehververe – vil fortsat være at finde på centrale placeringer i Aarhus, selv om et nyt tiltag fremover kan begrænse deres aktivitet til 8-10 bestemte områder i byen.

Det bekræfter Aarhus Kommune, som nu løfter sløret for, hvilke placeringer der er i spil i det nye tiltag.

"Vi har ikke noget i mod at have facere i Aarhus. Men som det har udviklet sig og med det stigende antal henvendelser, vi får fra borgerne, er der behov for mere kontrollerede retningslinjer. Derfor forsøger vi at indtænke facerne i gadebilledet på en ny måde. Men det er en grundlovssikret ret, at de kan være i gaden" siger driftschef i Teknik og Miljø, Kim Gulvad Svendsen.

Disse placeringer er i spil som nye "facer-hotspots"

  • I toppen af Ryesgade
  • Clemens Bro
  • Bispetorv
  • Store Torv
  • Lille Torv
  • Hjørnet ved Åboulevarden/Frederiksgade
  • Telefontorvet
  • Nær Aarhus Rådhus

Kilde: Aarhus Kommune

Uden for ganglinjerne – men centralt

Derfor har Aarhus City Forening, indsamlingsorganisationernes brancheforening, Isobro, og Aarhus Kommune i samarbejde været rundt i midtbyen for at finde bud på såkaldte ”hotspots”, der fremover kan blive steder, hvorfra facerne skal operere.

Ifølge sagsbehandler i Aarhus Kommune Preben Schjødt er forslåede lokationer placeret på bl.a. Clemens Bro, Bispetorvet, Store Torv, Lille Torv, Telefontorvet og i Ryesgade samt ved Rådhuset og nær Magasin.

"Vi forsøger at få facerne placeret uden for ganglinjerne, så man som forgænger kan vælge at gå videre uden at skulle føle sig forpligtet til at tage stilling til dem. Men de skal fortsat have befærdede områder at arbejde ud fra," siger Kim Gulvad Svendsen.

Zonerne vil efter planen blive markeret med vejsøm, og lykkedes det parterne at blive enige om placeringerne, vil en endelige plan være klar i løbet af efteråret. Herefter vil den gælde i en toårig periode, hvorefter tiltaget løbende vil blive evalueret.

Publiceret 10 July 2019 08:30