Præsteklumme:

Vi findes!

Af
sognepræst Inger Birgitte Bruhn

Brabrand-Årslev Kirker

præsteklumme Batterierne lades op. Det er sommertid og ferietid. Tid til at slappe af med en bog eller et projekt i hus og have eller nye oplevelser ude i verden. Og så er der tid til tanker. Til at tænke store, vilde og sammenhængende tanker. Pludselig kan man rammes af endeløse spekulationer. Var det egentlig det her jeg ville i mit liv? Bruger jeg det ordentligt?

Man finder måske sig selv begravet i arbejde, i evig irritation over endeløse vasketøjsbunker, med masser af spildtid med mobiltelefonen, med bekymringer over alt muligt. Listen kan være lang. Og spekulationerne er ikke særlig ferievenlige. Man finder sig selv der. Trængt op. Og i virkeligheden trænger man allermest til at blive fundet af en anden.

I Bibelen fortælles om en kvinde, som taber en mønt på gulvet. Den triller væk. Den er ikke til at få øje på. Selvom det ikke drejer sig om en mønt af særlig stor værdi, leder kvinden. Hun fejer og lyser rundt, hun leder, til hun finder den. Og da den lille mønt omsider dukker op, bliver hun så glad, at hun straks løber over til nabokonerne for at fortælle dem den glædelige begivenhed og invitere dem over til at fejre det med sig.

Pointen er, at sådan er Gud. Den mening og sammenhæng vi søger i tilværelsen, skal vi ikke fortvivle over, ikke altid er til at få øje på. For når vi føler os som den lille ubetydelige mønt, trillet ind i det fjerneste hjørne, hvor der er mørkt og snavset, og lyset virker så fjernt og uopnåeligt, så finder Gud os. Når vi føler, at vi ligger ubrugelige hen bag ting og sager, der spærrer, og vi ikke kan omsætte vores værdi til gavn for andre; så finder Gud os også. Han leder, til han finder os, og glæden og festen er langt større end møntens værdi berettiger til.

Kan vi så bruge det til noget i ferietankemylderet? Måske.

Vi kan jo lade os finde. Også af hinanden. God sommer!

Publiceret 06 July 2019 06:45