Præsteklumme:

Co2 og livsmod!

Af
provst Esben Thusgård

præsteklumme Vi havde inviteret til fødselsdag. Det meste af familien var kommet. Der blev serveret middag. Alt var, som det plejede.

Indtil stegen kom på bordet!

Der sad nevøen og tog imod det røde kød, der blev serveret fra højre, med sin kæreste, der er vegetar på sin venstre side.

En på mange måder urimelig situation for en ung mand. Med ungdommens bevidsthed om det personlige Co2 aftryk og den udelte glæde ved oksekød var hans dilemma aftegnet tydeligt.

Rådvildheden blev ikke mindre, da jeg forsøgte at hjælpe ham ved at sige, at lidt oksekød ingen forskel gør i det store regnskab. Det er i virkeligheden intet at regne i forhold til de øl, som han ellers indtager.

Verdens kompleksitet og gru viste sig for ham i et øjeblik. Hvordan træffer jeg det rigtige valg?

Der er ikke noget at sige til, at rådvildheden hos nogen meget let afløses af modløshed. Hvordan kan vi overhovedet være i verden, spise, drikke, rejse og leve, mens dommedagsprædikanterne forkynder at vores levevilkår ødelægges dag for dag ved vores netop helt almindelige hverdagshandlinger?

Hertil skal vi minde hinanden om den gamle indsigt, at den der tager forskud på og frygter for dommedag, har allerede taget forskud på den og døden! Det bliver man alene modløs af og det dræner for al livsmod.

Den tyske kansler Angela Merkel har en anden tilgang. Hun har sagt: ”Forandringer til det bedre er mulig, når blot vi handler i fællesskab”.

Jeg kommer ikke til at løse hverken klimakrisen eller andre kriser alene. Heller ikke over en fødselsdagsmiddag, Kriserne løser vi i fællesskab, det er det løfte vi skal give hinanden og dermed også give hinanden modet til, at vi i fælleskab handler.

For mig hviler denne optimisme først og fremmest på en tro på, at fremtiden først og fremmest består af nye åbninger. At vi er født til nye begyndelser og ny åbninger, og at vi i fællesskab kan overraske hinanden med det der er muligt.

Alt det sidste her fik vi også en snak om hin fødselsdagsaften. Nevøen fik smagt på det hele, og gik hjem med kæresten i hånden og med fornyet mod og lyst til at gøre en forskel. Håber jeg.

Publiceret 06 July 2019 07:00