Mathias Daa Løfquist er 27 år og starter efter sommer med at læse til bygningskonstruktør.

Mathias Daa Løfquist er 27 år og starter efter sommer med at læse til bygningskonstruktør. Foto: Anja Søndergård

Prisvindende cocktail-ekspert har åbnet ny bar i Aarhus

Atrium er navnet på den nye cocktailbar på Hotel Royal midt i Aarhus. Idémageren bag konceptet, Mathias Daa Løfquist, har dog ikke fokus på de klassiske cocktails, men bruger i stedet inspiration fra gourmetverdenen til at opnå nye smagsvarianter i flydende form

Af
Anja Søndergård

Journaliststuderende på Danmarks Medie- og Journalisthøjskole

I sammenhæng med den nye Restaurant Atrium på Hotel Royal finder man nu også et fuldendt cocktail-koncept i den håndbyggede bar, der har hotellet i sin ånd.

Mathias Daa Løfquist, som er manden i spidsen for projektet, var fra den 1. juni klar til at vise Aarhus, hvordan man med inspiration fra kokkeverdenen kan få nye og unikke smagsvarianter i sin cocktail.

”En cocktail er et håndværk ligesom en gourmet-ret med syns- og smagssans og konsistens. At samle det bedste fra to verdener har potentiale til at blive helt unikt,” siger han.

De to kokke bag Restaurant Atrium og Gastromé, Søren Jakobsen og William Jørgensen, har givet ham det fulde ansvar for barens opbygning. Og med 14 års erfaring som bartender samt erfaring fra 10 andre håndbyggede barer, tog Mathias Daa Løfquist udfordringen op og byggede baren med sine egne hænder.

”Jeg er stolt og beæret over at få muligheden. Og meget passioneret omkring projektet og om at få kvaliteten i top,” siger han.

Et atrium er et stort ottekantet drivhus, hvilket restauranten og baren er bygget op under.

Et atrium er et stort ottekantet drivhus, hvilket restauranten og baren er bygget op under. Foto: Mathias Daa Løfquist

Det unikke ved Løfquists cocktailkort er ikke bare, at han selv har udviklet opskrifterne, men også at han som noget nyt vil forene cocktailverdenen med de særlige gourmetsmage fra kokkeverdenen.

Derfor kan man eksempelvis få en cocktail med hjemmelavet pure og sirup fra friskpresset spinat og ærter. Eller en brombærfarvet cocktail med sirup lavet på skovmyre eller grankogle.

”Jeg vil gerne skille mig ud og integrere gourmetmaden fra køkkenet i mine cocktails. Så det er et samarbejde med køkkenpersonalet, der går op i en højere enhed. Råvarerne skal bare opdages i barbranchen,” siger Mathias Daa Løfquist.

Miljøvenlige cocktails

Ikke kun gourmet-delen er tænkt ind i baren. Også miljøet spiller en stor rolle. For både restauranten og baren er selvforsynende, når det kommer til de grønne råvarer, der nemlig kommer fra deres egen mark i Hasselager. Her har de etableret drivhuse og sået en masse grønne sorter til brug i køkkenet og i baren. Også æg fås fra deres egne høns, der lever på marken.

Med denne mulighed er råvarerne altså gode for klimaet og hele tiden friske. Cocktailkortet er således også sæsonbetonet både for smagens og miljøets skyld.

”I en nyopstartet bar er man nødt til at tænke på miljøet, for tankerne omkring det boomer ude i samfundet. Så vi tager et skridt ad gangen på den miljørigtige bane,” siger Mathias Daa Løfquist.

Man finder heller ikke plastiksugerør i baren. Og alt, der kan genbruges af frugtrester, bliver omdannet til sirup af køkkenpersonalet.

Det royale tema

Mathias Daa Løfquist ville integrere det kongelige tema fra hotellet i sin bar og i sine cocktails. Så al inspiration til opskrifterne har han fundet på de royale gange, hvor konger og dronninger hænger på væggene.

”Det er vigtigt for mig, at det hele er gennemført. Og en nat vågnede jeg med ideen om at tage udgangspunkt i malerierne. Så jeg har valgt at lave cocktails ud fra dem, som har fanget min opmærksomhed. Og så har jeg taget udgangspunkt i eksempelvis deres historie, baggrund eller farverne på billedet,” siger han.

Og det er da også danske regenter tilbage fra 900-tallet, der pryder hotellets vægge.

På cocktailkortet findes også fem klassiske cocktails, en Martini of the day og alkoholfrie cocktails, kaldet mocktails.

På cocktailkortet findes også fem klassiske cocktails, en Martini of the day og alkoholfrie cocktails, kaldet mocktails. Foto: Mathias Daa Løfquist

”Det kom ud af det blå, men jeg tog det til mig og lavede otte signatur-cocktails, der udtrykker en historie fra et af malerierne,” siger Mathias Daa Løfquist.

Derfor finder man navne på cocktails som Kong Oluf, Prins Mango og Kong Espresso, der hver er med til at sætte sit royale præg i baren.

Ifølge Mathias Daa Løfquist er det royale integreret ned til mindste detalje. Fra guldfarverne bag baren til guldsugerørene og til de bordeaux barstole, der giver et finish på den ikoniske stil. Og faktisk er en cocktail ved navn Dronning Margrethe under opbygning med ingredienser fra majestætens smag.

Selvom det lyder eksklusivt, er målet at frembringe en rolig stemning, hvor Mathias Daa Løfquist vil være mere personlig med hver enkelt gæst.

”Det skal være nede på jorden og være for alle. Jeg vil gerne give en fed oplevelse i baren ved spørge ind til gæstens dag og gøre det intimt,” siger han.

Håndbygget og personligt

Atrium er bygget op på en måned. Både restauranten og baren. Mathias Daa Løfquist valgte at tage sagen i egen hånd ved selv at bygge modulerne til baren. Så hvad der startede med at være en 3D-tegning, er nu en gylden cocktailbar.

”Min personlighed skinner igennem i designet, fordi det er mit eget håndværk lavet ud fra mine egne ideer. Så jeg har lagt meget sjæl i projektet. Og jeg var meget stolt og lettet, da det stod færdigt,” siger han.

Med en drøm om at blive bartender fra han var lille, har Mathias Daa Løfquist opnået mere end en håndslebet bar. For da han i 2013 rejste til Barcelona for at være bartender, startede et nyt eventyr med at kaste med flasker. Her startede interessen for flair nemlig, som er en kunst inden for bartenderverdenen, hvor man kaster med flasker og alt andet godt fra baren.

Mathias har læst fire semestre på bygningsingeniør-uddannelsen og vidste derfor, hvordan han skulle bygge baren.

Mathias har læst fire semestre på bygningsingeniør-uddannelsen og vidste derfor, hvordan han skulle bygge baren. Foto: Anja Søndergård

”Én ting er at lave en cocktail, men hvis man lægger mærke til det, så kigger de fleste mennesker på bartenderen, når han laver den. Og der vil jeg kunne give noget ekstra end bare at lave en cocktail, så jeg begyndte at lave shows,” siger han.

Herefter vandt han DM tre gange. I 2014, 2015 og 2017.

”Så jeg leverer flydende kærlighed, samtidig med at jeg underholder gæsten,” siger han.

Og Mathias Daa Løfquist har da også givet glæden ved faget videre gennem sine egne barskoler i Aarhus og København, hvor han har undervist mange bartendere.

”Jeg vil gerne inspirere så mange bartendere som muligt og nå ud til mange andre barer med mine nye smagssammensætninger,” siger han.

Og interessen for det unikke koncept ved Atrium kan måske opnås, når der afholdes Grand Opening i juli.

Publiceret 03 July 2019 20:17