Nicolai Wammen og Mette Frederiksen fra Socialdemokratiet ankommer til regeringsforhandlinger i Landstingssalen på Christiansborg, mandag den 24. juni.

Nicolai Wammen og Mette Frederiksen fra Socialdemokratiet ankommer til regeringsforhandlinger i Landstingssalen på Christiansborg, mandag den 24. juni. Foto: Mads Claus Rasmussen / Ritzau Scanpix

Netop afsløret:

Aarhusianske Nicolai Wammen får stor ministerpost

Mette Frederiksen (S) har torsdag præsenteret sit nye ministerhold, og her spiller Nicolai Wammen en stor rolle

Af
Jonas Wrede Hansen

For kort tid siden har landets kommende statsminister, Mette Frederiksen (S), offentliggjort sit ministerhold til den nye socialdemokratiske mindretalsregering. Nicolai Wammen var på forhånd vurderet til at få en stor rolle i den kabale, og det er også tilfældet. Den tidligere Aarhus-borgmester er således blevet præsenteret som ny finansminister.

Sidst Socialdemokratiet dannede regering, var Nicolai Wammen først europaminister, og senere i regeringsperioden blev han udnævnt til forsvarsminister. Men den aarhusianske politiker fik en del kritik i Aarhus, da han i 2010 proklamerede, at han ville stille op til folketingsvalget året efter. På dette tidspunkt sad Nicolai Wammen nemlig som borgmester i Aarhus Kommune, og han havde utallige gange både før og efter kommunalvalget i 2009 sagt, at han ville blive som borgmester i Aarhus i hele valgperioden.

Sådan gik det som bekendt ikke, og det fik en del aarhusianere til at udtrykke deres skuffelse.

"Jeg vil gerne undskylde, hvis nogle er skuffede, men jeg håber, borgerne i Aarhus viser forståelse. Det er en beslutning, jeg har truffet, fordi den er bedst for byen, og jeg vil være en stærk stemme for Aarhus i Folketinget," sagde Nicolai Wammen dengang.

En del af topledelsen

48-årige Nicolai Wammen har dog på trods af kritikken i 2010 stadigvæk en stor plads i mange aarhusianeres hjerter. Han tiltrækker mange mennesker, når han fører valgkamp i Aarhus, og ved valget for tre uger siden fik Nicolai Wammen hele 23.427 personlige stemmer i Østjyllands Storkreds, hvilket er en fremgang på lidt over 2.000 stemmer i forhold til valget fire år forinden.

Det aarhusianske folketingsmedlem er en del af den absolutte topledelse og har været tæt på Mette Frederiksen under hele valgkampen. Han vikarierede endda som formand i de allerførste dage af valgkampen, da Mette Frederiksen var sygemeldt.

Nu skal han været landets næste finansminister, hvilket betyder, at han har ansvaret for landets finanspolitik og er ansvarlig for statsbudgettet. Han overtager posten efter Kristian Jensen (V).

Nicolai Wammen

  • Har været folketingsmedlem for Socialdemokratiet fra november 2001 til 2005 og fra 2011 til nu.
  • Var europaminister fra 2011 til 2013 og forsvarsminister fra 2013 til 2015.
  • Har siden 2015 været politisk ordfører for Socialdemokratiet
  • Medlem af byrådet i Aarhus Kommune fra 1998 til 2011 (orlov 2001-2005). I perioden 2006 til 2011 var han borgmester i kommunen.
  • Opvokset i Aarhus, hvor han afsluttede folkeskolen på Brobjergskolen i 1987.

Kilde: Folketinget.dk

Publiceret 27 June 2019 09:00