Fællesrådet i Tranbjerg foreslår at placere et shelter i denne skovåbning lige vest for spejderhytterne på Skovgårdsvænget i Tranbjerg. Kommunens projektleder Pernille Thormann Villesen (i sort tøj) fortalte på et borgermøde på stedet om processen i forbindelse med etablering af shelter.

Fællesrådet i Tranbjerg foreslår at placere et shelter i denne skovåbning lige vest for spejderhytterne på Skovgårdsvænget i Tranbjerg. Kommunens projektleder Pernille Thormann Villesen (i sort tøj) fortalte på et borgermøde på stedet om processen i forbindelse med etablering af shelter. Privatfoto

Shelter i Tranbjerg? Fællesråd foreslår ny placering

Fællesrådet i Tranbjerg kæmper for at få etableret et shelter i byen, selvom et tidligere storstilet shelterprojekt ved søen er blevet afvist

Af
Jeppe Rafn

friluftsliv I marts 2017, for mere end to år siden, skrev Lokalavisen, at Aarhus’ første handicapvenlige shelter var på vej i Tranbjerg. Kommunen havde med hjælp fra arkitektstuderende og unge handicappede skitseret et stort og utraditionelt shelterområde ved søen med plads til op mod 20 overnattende.

Da artiklen blev skrevet, ventede man ’blot’ på en godkendelse fra Planklagenævnet, som havde modtaget en indsigelse fra en beboer i lokalområdet. Indsigelsen blev afvist, men Planklagenævnet tog selv sagen op og vendte tommelfingeren nedad. Området var ikke egnet til et så stort projekt, lød begrundelsen, da der langt om længe kom en afgørelse i august 2018.

Det ambitiøse projekt var skudt i sænk, men Tranbjerg Fællesråd gav ikke så let op. Fællesrådet har lige siden arbejdet på at finde andre steder at placere et shelter i Tranbjerg. Det lykkedes i februar, men igen kom der en indsigelse, som fik kommunen til at droppe den nye placering.

3. gang lykkens gang?

Nu har fællesrådet peget på en ny placering i en lysning i et skovområde lige vest for de to spejdergruppers tilholdssteder på Skovgårdsvænget.

”Det er det praktisk bedste sted, og spejdergrupperne har givet udtryk for, de gerne vil tage medansvar. De skal langt væk for at finde et shelter, og det vil betyde enormt meget for spejderne, skolerne, institutionerne og børnefamilierne med sådan et sted, som vi ikke har i dag i Tranbjerg. Det vil komme til gavn for rigtig mange mennesker,” siger Jørgen Halle, formand for Tranbjerg Fællesråd.

Fællesrådet havde indkaldt til borgermøde ved 1. Tranbjergs hytte onsdag aften i sidste uge for at informere om planerne om et shelter på stedet og lytte til naboernes kommentarer. Til stede var også de to kommunale projektledere, som har det endelige ansvar, hvis det bliver besluttet at bygge et shelter.

”Fællesrådet har gjort et fantastisk forarbejde, og der er en utrolig stor opbakning i Tranbjerg til et shelter, når vi taler med skoler, foreninger og dem, der arbejder med unge. Shelters bliver også booket af børnefamilier, og der er flyttet mange børnefamilier til området,” fortæller projektleder Pernille Thormann Villesen fra Teknik og Miljø-afdelingen i Aarhus Kommune.

Projektlederen fortæller, at antallet af overnatninger i shelter på blot to år er steget med 25 procent fra 2016 til 2018. Der er shelters i den vestlige og nordlige del af Aarhus og omkring Moesgaard, men ikke i nærheden af Tranbjerg, selvom det er blevet populært at overnatte i naturen.

Bekymrede naboer

Ved borgermødet gav flere lokale beboere udtryk for stor bekymring ved at blive nabo til et shelter. Ifølge fællesrådsformand Jørgen Halle gik bekymringen på støj og risiko for at tiltrække narkomaner og subsistensløse. Formanden for Tranbjerg Fællesråd påpeger dog, at netop den bynære placering taler imod, at stedet vil blive brugt af andre end dem, der booker overnatninger.

Projektleder Pernille Thormann Villesen fortæller, at jo tættere et shelter ligger på bebyggelse, og jo nemmere det er at komme til, jo mere bliver det brugt, og jo mindre er risikoen for, at det bliver brugt uhensigtsmæssigt.

”Jeg kan godt forstå folks frygt, og vi er blevet markant klogere af at have været med til borgermødet, så vi kunne høre folks bekymringer og tage højde for det. Det er dog vores erfaring med brug af shelters i Aarhus, at frygten er ubegrundet. Vi har ingen problemer med brugen af shelters,” fortæller Pernille Thormann Villesen.

Ikke besluttet endnu

Projektlederen understreger, at det endnu ikke er besluttet, om der skal være et shelter i Tranbjerg, og at man i givet fald ikke har lagt sig fast på den omtalte placering ved spejderhytterne.

Det oprindelige shelter-projekt ved søen var designet specifikt til placeringen, og det nye projekt behøver ikke nødvendigvis ligne det første projekt. Projektlederen håber dog, at man kan lave et shelter med stor tilgængelighed, der også kan bruges af handicappede såvel som ikke-handicappede.

”Langt størstedelen af vores shelters er traditionelt byggede og har ikke fokus på tilgængelighed. Det vil være tiltrængt med et sted med større tilgængelighed, så man kan komme dertil i en kørestol og sidde ved en bålplads i kørestol. Det vil blot se anderledes ud end et traditionelt shelter, men skriger ikke på, det er indrettet til handicappede.”

Publiceret 27 June 2019 20:45