Børn på et år med bopæl i et udsat boligområde i Aarhus skal fremover tvinges i institution Arkivfoto Søren Bidstrup Ritzau Scanpix

Børn på et år med bopæl i et udsat boligområde i Aarhus skal fremover tvinges i institution Arkivfoto Søren Bidstrup Ritzau Scanpix Scanpix Denmark

Etårige børn i Gellerup og Bispehaven skal tvinges i institution

Trods bekymringer vedtog Aarhus Byråd onsdag, at etårige i Gellerupparken/Toveshøj, Bispehaven og Skovgårdsparken skal tvinges i såkaldte obligatoriske læringstilbud.

Af
Esben Larsen Mikkelsen

JP Aarhus

Børn Børn på et år med bopæl i et udsat boligområde i Aarhus skal fremover tvinges i institution - et såkaldt oblikatorisk læringstilbud.

Det vedtog Aarhus Byråd onsdag trods store bekymringer for, hvad indsatsen egentlig indebærer, og hvordan man tager hånd om forældre, der risikerer at miste børneydelsen ved ikke at lade børnene deltage.

Børnene skal være indskrevet i et obligatorisk læringstilbud, indtil de sprogvurderes i treårsalderen, eller indtil de indskrives i et almindeligt dagtilbud.

I Aarhus Kommune er boligområder Skovgårdsparken, Gellerupparken/Toveshøj og Bispehaven omfattet af ordningen.

Byrådet har vedtaget det obligatoriske læringstilbud som følge af, at Folketinget har besluttet, at etårige børn fra udsatte boligområder skal tvinges i tilbuddet, hvis de ikke går i dagtilbud.

Børne- og ungerådmand Thomas Medom (SF) udtrykte selv bekymring over manglende retningslinjer i lovgivning.

»Der er mange uafklarede ting vedrørende, hvordan man kan få standset børneydelsen. Der er ikke lagt vejledninger ud fra ministeriet, men vi vil følge dem, der kommer. Der er store retssikkerhedsmæssigt problemer, så KL (kommunernes forening) har været ude og opfordre til at udsætte lovgivningen i et år,« sagde han og løftede lidt af sløret for, hvad et obligatorisk læringstilbud er for noget:

»De her børn kommer til at opleve, at de går i en normal vuggestue. De skal så noget ekstra, og nogle gange sammen med forældre, fx skal de lære om danske traditioner og forældrerollen.«

Kommuner vil undgå tvungen vuggestue i ghettoer

På nuværende tidspunkt er der 48 børn mellem 12 og 36 måneder, som ikke er indmeldt i et dagtilbud i de fire områder. Loven implementeres løbende for de børn, der bliver et år i de fire områder efter den 1. juli 2019, og omfatter således ikke de børn, der fylder et år før den 1. juli 2019.

Publiceret 27 June 2019 12:00