Øxenholt Foto

Vanddrone samler affald, plastik og olie i Aarhus Havn

Aarhus er først med en teknologi, der via en luftdrone kan registrere oliespild, som en vanddrone samler op

Byens nye elektroniske vanddrone blev i dag søsat i Aarhus Havn ved Dokk1. Det er en vanddrone, som i første omgang skal opsamle det affald og plastik, der kommer fra Aarhus Å, inden det flyder gennem Havnebassinet og videre ud i Aarhusbugten til gene for havmiljøet. På sigt skal vanddronen udvikles til også at suge pletter af oliespild op i Aarhus Havn. Det oplyser Aarhus Kommune i en pressemeddelelse.

"Projektet er udviklet her i byen og bruges nu til at forbedre miljøet i Aarhus Bugten. Plastik i verdenshavene er et enormt problem, og det aarhusianske initiativ kan få stor betydning i andre byer,” siger rådmand for Kultur og Borgerservice i Aarhus Kommune, Rabih Azad-Ahmad.

Luftdrone giver besked

Vanddronen står ikke alene, men er en del af CityShark-initiativet, som på sigt skal bestå af en luftdrone og en vanddrone, der styres af en meget præcis satellitteknologi. Som det første sted i landet er denne teknologi tilgængelig i Aarhus, da et test-center for europæiske Galileo-satellitter er placeret her. Galileo-satellitterne kan positionsbestemme objekter med en præcision ned til 1-2 cm. På luftdronen er der monteret et specialkamera, der kan registrere selv små mængder af olie- eller benzinaffald på havoverfladen.

Det er tanken, at luftdronen skal flyve rundt over Aarhus Havn, og når oliespildet opdages, sender luftdronen koordinaterne til vanddronen, der er udstyret med en olieskimmer-enhed. Vanddronen kan så sejle hen til den givne position og opsamle olien. Når vanddronen ikke er på oliejagt i havnen, er der mulighed for at placere den ved udmundingen af åen, hvor den kan opsamle affald, inden det flyder videre ud i havet.

Havene flyder med affald

Det er Aarhus Havn, der har investeret i vanddronen og skal stå for driften, når systemet er færdigudviklet.

”Vi har valgt at investere i dette projekt, fordi det matcher vores bæredygtighedsstrategi. Havene flyder med affald, og det vil vi naturligvis gerne bidrage til at bekæmpe,” siger havnedirektør Jacob Flyvbjerg Christensen.

Foreløbig skal vanddronen betjenes manuelt, men det er meningen, at den skal kunne sejle alene rundt i havnen efter affald og selv søge tilbage til sin opholdsplads for at blive tømt for affald og for at få ladet batterierne op.

jr

Publiceret 21 June 2019 17:05