Kristian Würtz skal efter alt at dømme efterfølge Jacob Bundsgaard som Socialdemokratiets borgmesterkandidat. Foto: Danni Paulsen

Kristian Würtz skal efter alt at dømme efterfølge Jacob Bundsgaard som Socialdemokratiets borgmesterkandidat. Foto: Danni Paulsen

Kristian Würtz køres i stilling som Aarhus' kommende borgmester

Efter en ny konstituering i den socialdemokratiske byrådsgruppe står det klart, at Kristian Würtz skal overtage efter Jacob Bundsgaard. "Vi har sendt et klart signal om, at Würtz er klar," siger borgmesteren

Af
Danni Paulsen

17. marts var den socialdemokratiske byrådsgruppe i Aarhus klar med en større rokade, efter Camilla Fabricius blev valgt til Folketinget.

Mest iøjnefaldende var, at nuværende rådmand for Sociale Forhold og Beskæftigelse, Kristian Würtz, overtog posten som viceborgmester. Ikke fordi titlen i praksis indeholder magt eller substans, men fordi den sender et klart signal: At Kristian Würtz bliver kørt i stilling til at blive Socialdemokratiets kommende borgmesterkandidat, når Jacob Bundsgaard takker af.

Det bekræftes også i andre vendinger af byens borgmester.

"Der er ingen automatikker i det her, men det sender et kraftigt signal om, at Kristian vil være klar, hvis det skulle blive aktuelt. Han er en enorm kapacitet og en dygtig politiker, som kender byen ud og ind. Jeg har 100 procent tillid til, at Kristian Würtz kan løfte opgaven og træde til, hvis det bliver nødvendigt," siger Jacob Bundsgaard til Lokalavisen Aarhus.

"Jeg skal ingen steder"

Efter folketingsvalget spekuleres der kraftigt i, at Jacob Bundsgaard kan få et tilbud om at være minister i den kommende regering. Fra flere sider lyder det dog, at der skal være en særdeles tung ministerpost i spil, hvis Bundsgaard, der som formand for Kommunernes Landsforening og borgmester i landets næststørste kommune er blandt Danmarks mest magtfulde politikere, skal overveje at gå med i regeringen.

Selv har han kategorisk offentligt afvist, at han skal være minister.

"Jeg skal ingen steder. Jeg har tænkt mig at være borgmester i Aarhus i mange år endnu, hvis borgerne vil det," understreger Jacob Bundsgaard.

Men nu har partiet i hvert fald sikret sig for fremtiden og udnævnt en kronprins. Kronprinsen ønsker dog ikke at udtale sig om en eventuel fremtid som borgmester i Aarhus.

"Jeg vil ikke gå ind i uaktuel spekulation. Jeg er glad for og sætter pris på den tillid, som udnævnelsen som viceborgmester er udtryk for. Det skal der ikke herske tvivl om, og det er et skulderklap fra mine gruppefæller. Men mit afgørende fokus er fortsat på det sociale med at knække hjemløsekurven og finde ud af, hvordan vi kan hjælpe de 2.000 børnefamilier, hvor hverken mor eller far går på arbejde. Det er mit arbejde nu som rådmand for Sociale Forhold og Beskæftigelse," siger Kristian Würtz.

Würtz, der nu er rådmand for Sociale Forhold og Beskæftigelse, havde en tumultarisk tid som rådmand for Teknik og Miljø. Foto: Danni Paulsen

Würtz, der nu er rådmand for Sociale Forhold og Beskæftigelse, havde en tumultarisk tid som rådmand for Teknik og Miljø. Foto: Danni Paulsen

Trumfet igennem

Ifølge borgmesteren var der i partiet bred enighed om, at Würtz skulle have viceborgmesterposten.

"Der var ingen diskussion og ikke et øjebliks tvivl. Kun opbakning og ros," siger Jacob Bundsgaard.

Lokalavisen Aarhus har talt med en række politiske kilder, som ikke ønsker at stå frem med navn eller citater, om konstitueringen og erfarer, at beslutningen var Bundsgaards og debatten om det blot proforma.

Selv om valget af Bundsgaards nære ven og kollega gennem mange år blev trumfet igennem af borgmesteren, så var udpegelsen af Würtz det oplagte valg. Ifølge Lokalavisens oplysninger var den eneste anden realistiske arvtager politisk ordfører Anders Winnerskjold, der anses for at være et stort politisk talent.

26-årige Winnerskjold fik et kanonvalg i 2017 og stormede i byrådet med næstflest stemmer af alle socialdemokraterne, men den unge socialdemokrat havde angiveligt ikke selv et ønske om at kæmpe med Würtz om en plads som nummer to i partihierarkiet.

Møgsager

Ikke desto mindre er valget af Kristian Würtz kontroversielt og kan være en politisk gamechanger, som man i Venstre må gnide sig i hænderne over med udsigt til en fremtidig kamp om borgmesterposten, lyder det fra flere sider.

Würtz har siddet i byrådet siden 2006, men især tiden som Teknik og Miljø-rådmand gav gevaldige ridser i politiker-lakken. Byggesagsophobning, kæmpe trafikale udfordringer og upopulære højhus-beslutninger var noget af det, der kostede kras kritik fra aarhusianerne, men værst var den omfattende skandalesag i Teknik og Miljø, som omfattede underslæb, tjenesteforsømmelse, bestikkelse og andre meget kritisable forhold. En sag, Würtz fejlagtigt forsøgte at lægge låg på flere gange.

De mange møgsager vil være guf for Venstre og resten af Socialdemokratiets modstandere at hive frem i en valgkamp, fremfører flere af Lokalavisen Aarhus' kilder.

Bundsgaard sammen med Anders Winnerskjold og Camilla Fabricius efter valget i 2017. Foto: Danni Paulsen

Bundsgaard sammen med Anders Winnerskjold og Camilla Fabricius efter valget i 2017. Foto: Danni Paulsen

Samtidig er Kristian Würtz en mand, der deler vandene. Ifølge Lokalavisens oplysninger er der modstand mod den nye viceborgmester i såvel byrådet som i den socialdemokratiske byrådsgruppe.

Kritikere mener, at han i flere tilfælde har udvist dårligt lederskab og taget uhensigtsmæssige beslutninger. Han bliver dog også af flere byrødder beskrevet som en ihærdig, dygtig og samarbejdssøgende politiker.

Ikke desto mindre er der bred enighed om, at det var skammeligt at forbigå Camilla Fabricius til fordel for Kristian Würtz, da der skulle uddeles rådmandsposter efter kommunalvalget. Fabricius havde såvel anciennitet som tredjeflest stemmer i partiet og var det oplagte valg, men borgmesteren valgte at gå med vennen Würtz. Den beslutning gav store panderynker.

Ingen stemmesluger

Bekymringen i den socialdemokratiske byrådsgruppe går også på, at Kristian Würtz - trods sine faglige kompetencer - kan have svært ved at brænde igennem.

Man er betænkelig ved hans gennemslagskraft og folkelige opbakning, og det påpeges, at det kan være svært at se Würtz tiltrække lige så mange stemmer som sine ekstremt populære forgængere.

Tilbage står en usikker, men spændende, fremtid for Socialdemokratiet, når kaptajn Bundsgaard på et tidspunkt vælger at overlade roret til sin efterfølger.

Forhåbningen hos socialdemokraterne er, at Würtz vil vokse med opgaven, og i den forbindelse fremhæves det, at selvsamme Bundsgaard heller ikke pr. automatik var nogen sikker rorfører, da han tog styringen.

Den nuværende borgmester fik kun 1.657 stemmer ved valget i 2009 og tiltrådte to år senere kommunens mest magtfulde post. Kristian Würtz fik ved 2017-valget 1.770 personlige stemmer.

Kristian Würtz

  • Født og opvokset i Aarhus
  • Fylder 39 år 15. juli
  • Er gift og har tre børn - en datter og to sønner
  • Har en kandidat i Statskundskab fra Aarhus Universitet
  • Har været i byrådet siden 1. januar 2006
  • Var formand for den socialdemokratiske studenterforening Frit Forum i 2003-2005.
  • Var Børn og Unge-rådmand i 2011-2013
  • Var Teknik- og Miljø-rådmand i 2014-2017
  • Er rådmand for Sociale Forhold og Beskæftigelse siden 2018

Publiceret 21 June 2019 11:30