Farligt og ulovligt:

Unge drøner igennem Bruuns Galleri på el-løbehjul

Claus Brændgaard fra Bruuns Galleri fortæller til Lokalavisen Aarhus, at man har haft en håndfuld episoder, hvor unge personer har kørt på elektriske løbehjul igennem centret

Af
Jonas Wrede Hansen

De nye elektriske løbehjul er blevet en fast del af det aarhusianske bybillede, siden svenske Voi begyndte deres udlejningskoncept i Aarhus. Men det er ikke kun på vejene, at man kan støde på løbehjulene. Ifølge Claus Brændgaard, centerchef hos Bruuns Galleri, har centret ved banegården i Aarhus flere gange oplevet, at personer har kørt igennem centret på de elektriske løbehjul.

"Vi har oplevet, at nogle har gjort det, og der er også nogle, som er blevet stoppet af vores vagter for at gøre det. Jeg vil gerne understrege, at det på ingen måde er tilladt," fortæller Claus Brændgaard til Lokalavisen Aarhus.

Han er noget nervøs for, hvad der vil ske, hvis løbehjul-brugerne rammer ind i andre besøgende. De elektriske løbehjul fra Voi kan nemlig køre op til 20 kilometer i timen.

"Jeg kan forestille mig, at det kan gøre stor skade på børn og ældre, hvis de bliver ramt af et løbehjul med den fart. Vi er meget opmærksomme på det og har snakket med vores vagter om det," fortsætter han.

Ser tiden an

Det er den svenske virksomhed Voi, som siden april måned har stået for at udleje 150 elektriske løbehjul i Aarhus. Voi har i første omgang fået tilladelse af Aarhus Kommune til at udleje løbehjulene i en to-årig forsøgsperiode. Der er de samme færdselsregler for elektriske løbehjul som for cykler og cyklister, hvilket dermed betyder, at de ikke må bruges i eksempelvis Bruuns Galleri. Centerchef Claus Brændgaard vil dog ikke gøre det helt store ud af problemet endnu.

"I første omgang ser vi lige tiden an for at se, hvor stort problemet er. Indtil videre har vi blot haft en håndfuld episoder. Hvis vi ser en øget tendens, så tager vi fat i kommunen for at høre, om de vil skilte bedre med reglerne," fortæller han.

Få politianmeldelser

Eric André, landechef i Voi, har tidligere forklaret til Lokalavisen Aarhus, at man holder øje med brugerne af deres koncept i Aarhus.

”Vi foretager ikke decideret kontrol. Men vi har et street team, som jævnligt er til stede i Aarhus. De guider brugere til sikker kørsel og holder øje med, at de parkerer dem rigtigt. Hvis vi oplever, at en mindreårig kører på et løbehjul, kan vi i yderste konsekvens blokere vedkommendes profil,” lød det i maj måned fra landechefen til Lokalavisen Aarhus.

Hos Østjyllands Politi har man ifølge kommunikationsrådgiver Jakob Christiansen kun modtaget omkring otte anmeldelser i maj og juni måned, der omhandler færdsel på elektriske løbehjul. Han påpeger dog, at der kan være flere, da det er svært at finde frem til det præcise tal, men det er ikke hans vurdering, at politiet har modtaget mange anmeldelser.

"I de fleste tilfælde er det unge drenge, som har kørt vildt på løbehjul, og det er anmeldelser fra andre trafikanter. 15. april blev en person sigtet for at have kørt uden lygter," fortæller han.

Ifølge færdselsreglerne skal man være fyldt 15 år for at køre på de elektriske løbehjul, men Voi har sat deres aldersgrænse til 18 år.

Publiceret 20 June 2019 15:31