BUPL Århus kræver minimumsnormeringer i vuggestuer og børnehaver.

BUPL Århus kræver minimumsnormeringer i vuggestuer og børnehaver. Modelfoto: Adobe Stock

Aarhus mangler 690 pædagoger: BUPL kræver minimumsnormeringer

Pædagogernes landsforbund i Aarhus reagerer på ny undersøgelse med krav om minimumsnormeringer i vuggestuer og børnehaver

Aarhus Kommune udsendte tidligere i dag en pressemeddelelse, hvor det fremgik, at kommunen mangler 690 pædagoger for at leve op til BUPL's minimumsanbefalinger.

En undersøgelse fra Aarhus Kommune viser, at den gennemsnitlige normering for hele ugen er 3,74 børn pr. voksen i vuggestuer og 7,34 børn pr. voksen i børnehaver. BUPL (Børne- og UngdomsPædagogernes Landsforbund) anbefaler som et absolut minimum, at der er en voksen for hver tredje barn i vuggestuen hvert sjette barn i børnehaven.

”Undersøgelsen viser, at ligegyldigt hvordan man vender og drejer det, så er der brug for flere pædagoger i de aarhusianske vuggestuer og børnehaver," siger Marianne Gilbert Nielsen, forkvinde i BUPL Århus, i en pressemeddelelse fra den lokale afdeling af BUPL.

BUPL Århus mener, undersøgelsen viser et klart behov for at indføre minimumsnormeringer.

”Lige nu forhandler Mette Frederiksen med SF, Enhedslisten og Radikale om at indfri løfterne til vælgerne om flere pædagoger. Den her undersøgelse understreger bare, hvorfor det er så afgørende, at vi får minimumsnormeringer, så vi sikrer, at alle børn i vores daginstitutioner får den helt basale omsorg, de fortjener. Vores opfordring til politikerne er, at de påbegynder den genopretningsplan af børneområdet, som BUPL’s model for minimumsnormeringer peger på,” siger Marianne Gilbert Nielsen.

BUPL har fremlagt en model for minimumsnormeringer, der lægger op til, at kommunerne får tilført et øremærket beløb, der gør det muligt at opretholde en minimumsnormering på én pædagog til tre børn i vuggestuen og én til seks børn i børnehaven. Det er så kommunernes ansvar at sikre, at der er det nødvendige pædagogiske personale ude i den enkelte institution, herunder at bygge ovenpå med sociale normeringer, hvor der er behov for det.

”Det her er jo en problemstilling, som vi ikke bare kender til i Aarhus, men i hele landet. Grundnormeringen er ikke i orden, og det skaber dårlige arbejdsvilkår, og vi risikerer, at rigtig mange pædagoger ikke kan gøre deres arbejde godt nok. Børnene bliver taberne, og det vil vi ikke være med til mere. Derfor håber vi, at de lander en aftale på Christiansborg, der én gang for alle sætter en prop i besparelserne på børnene og løfter normeringerne til et minimum,” siger Marianne Gilbert Nielsen.

Aarhus Kommune har regnet sig frem til, at det koster 270 millioner kroner om året at ansætte de 690 fuldtidsansatte pædagoger, der ifølge undersøgelsen mangler.

Ifølge BUPL er den model, BUPL har fremlagt for minimumsnormeringer, væsentligt billigere end det tal, som Aarhus Kommune når frem til.

jr

Publiceret 20 June 2019 17:01