Forsøgsordningen skal blandt andet fjerne facerne fra broen ved Magasin, hvor de ofte ses.

Forsøgsordningen skal blandt andet fjerne facerne fra broen ved Magasin, hvor de ofte ses. Foto: Mai-Britt Jeppesen

Ny facer-aftale på vej i Aarhus:

"De fylder for meget i vores gadebillede"

Den nye forsøgsordning skal flytte facere i Aarhus væk fra forskellige opholdssteder i gangarealerne i midtbyen og ud i 8-10 udvalgte zoner

Af
Martin Jørgensen

facere De fleste kender fornemmelsen af at gå en tur på Strøget eller over et af byens torve i løbet af ugen for så pludselig at træde ind i en stor gruppe af de såkaldte facere, som typisk hverver medlemmer med faste månedlige bidrag.

Det kan medføre frustration for mange, der bevæger sig rundt i midtbyen. I hvert fald har det givet Aarhus City Forening og Teknik og Miljø anledning til at komme med en ny forsøgsordning på facerområdet som den første by i Danmark.

Planen er nemlig, at facerne i fremtiden må arbejde i 8-10 udvalgte zoner i midtbyen. I dag er reglerne indrettet sådan, at de må stille sig, hvor de vil.

"Antallet af facere har grebet om sig, og de fylder for meget i vores gadebillede. De må ikke være årsag til, at nogen får en dårlig oplevelse, når de færdes i midtbyen. Derfor er jeg glad, at vi i godt samarbejde med ISOBRO (indsamlingsorganisationernes brancheorganisation, red.) er tæt på en løsning, hvor facerne bliver anvist til dedikerede opholdssteder," siger Bünyamin Simsek (V), rådmand for Teknik og Miljø.

Begejstret Cityforening

Endnu er det ikke fastlagt, hvilke zoner det drejer sig om, men planen er, at de vil blive placeret i udkanten af gangarealerne og markeret med vejsøm. Her får de lov til at opsætte små borde til gengæld for aftalen om ikke at placere sig midt på gaden, som det har været tilfældet før.

Det nye pilotprojekt glæder Claus Bech, som er direktør for Aarhus City Forening.

"Det skal være en god oplevelse at handle i Aarhus, men vi har gennem længere tid fået mange henvendelser fra kunder, som synes, at omfanget har taget overhånd. Jeg er derfor glad for, at vi nu arbejder os frem til en løsning, som tager hensyn til de forskellige behov, og giver borgerne en bedre helhedsoplevelse, når de færdes i city," siger Claus Bech og tilføjer til Lokalavisen Aarhus:

"Det helt essentielle, som er lagt op til med dette pilotprojekt er, at facerne ikke må konfrontere folk i gangarealer i midtbyen. De må ikke stoppe folk midt på et torv, en bro eller en gade. De skal derimod stå i bestemte områder, som er tegnet ind, for det er dét, der gør, at folk bliver irriteret. At de ikke kan få lov at gå i fred. Folk skal selv tage stilling til, om de vil gå hen til en stand eller ej."

Endelig løsning til efteråret

Inden sommerferien tager Aarhus City forening, ISOBRO og Teknik og Miljø sammen på byvandring i midtbyen for at finde de 8-10 steder, som skal dedikeres facere. Den endelige løsning er efter planen klar i løbet af efteråret.

Robert Hinnerskov, generalsekretær i ISOBRO, ser frem til resultatet af byvandringen.

"Foreningerne har en grundlovssikret ret til at hverve medlemmer på gaden, så en aftale bygger på en grad af frivillighed, men vi har også fokus på vore etiske regler, som skal sikre, at borgerne får en god oplevelse af medlemshvervningen," siger han.

Der er i første omgang tale om et toårigt forsøg, som løbende bliver evalueret.

Publiceret 18 June 2019 09:45