Lolenga Mock er en af de mere erfarne boksere med 60 professionelle kampe på sit CV. I 2003 kom han til Danmark, hvor han i dag bor sammen med sin kone og deres tre børn.

Lolenga Mock er en af de mere erfarne boksere med 60 professionelle kampe på sit CV. I 2003 kom han til Danmark, hvor han i dag bor sammen med sin kone og deres tre børn. Foto: Martin Jørgensen

Veteranbokseren fra Risskov:

"Dannebrog bragte mig held"

Den professionelle bokser Lolenga Mock har boet i Danmark i 16 år, og selvom han bærer rundt på en tragisk fortid, så nyder han og familien i dag livet i Risskov, hvor Dannebrog og danskernes hjælpsomhed giver ham tryghed

Af
Martin Jørgensen

dannebrog I Lolenga Mocks første titelkamp i Danmark kom arrangøren ind i omklædningsrummet med DR Congos flag. Flaget, der faldt ned for 800 år siden, skulle følge den stærke bokser, der har rødder i det afrikanske land, ind i ringen.

"Da jeg så det, blev jeg virkelig gal. Jeg følte, det ville bringe bad luck, og det mindede mig om en frygtelig situation at have et flag fra det land, jeg måtte flygte fra," fortæller Lolenga Mock og fortsætter:

"Så en af mine venner fik forklaret arrangøren, at jeg under ingen omstændigheder ville have det flag i nærheden af mig, og så fjernede de det med det samme. Da jeg ét år senere havde en ny titelkamp i København, kom de ind med Dannebrog i omklædningsrummet til mig, og jeg blev så glad."

At kunne tage Dannebrog med sig i ringen var mere end bare symbolsk betydning for Lolenga Mock. I det øjeblik fandt han nemlig ud af, hvor meget Dannebrog og Danmark betød meget for ham.

"Da jeg stod i ringen og kiggede på Dannebrog og hørte alle i salen synge den danske nationalsang, blev jeg rørt helt ind i hjertet, for lige dér følte jeg, at danskerne havde taget mig til dem, og jeg følte, at Dannebrog bragte mig held i kampen."

Danmark for første gang

For at forstå, hvorfor Dannebrog og Danmark betyder så meget for Lolenga Mock, bliver man nødt til at spole tiden 19 år tilbage.

Året var 2000. Lolenga Mock satte for første gang sine fødder på dansk jord. I bokseringen i Jetsmark-Hallen i Vendsyssel skulle han op mod Varde-bokseren Jesper Kristiansen.

"Første gang jeg var i Danmark var jeg hundrede procent fokuseret på min boksekamp, så jeg har faktisk ikke noget klart minde om landet, da jeg havde fuld fokus på opgaven om at vinde," fortæller Lolenga Mock, som dog ikke fik sejren i hus.

Boksekampen endte med et nederlag, og i denne omgang blev det kun til et kort visit, men det skulle vise sig ikke at blive sidste gang, at Lolenga Mock satte sine fødder på dansk jord.

Fra Zaïre til Risskov

Tre år senere i 2003 kom Lolenga Mock nemlig permanent til Danmark i en alder af 31 år, da han, via Tyskland, endte med at tage til Danmark for at bo. Og at det lige netop blev her, at bokseren slog sig ned, er langt fra tilfældigt.

"Dengang havde jeg bokset to gange i Danmark, og hver gang havde jeg mødt en masse gode mennesker, så jeg følte, at jeg havde et netværk i Danmark, og derfor flyttede jeg fra Tyskland til Danmark," fortæller bokseren, hvis vej til landet er resultatet af en frygtelig fortid.

Bag de hårdtslående næver gemmer der sig nemlig en historie ud over det sædvanlige om en ung mand, der måtte flygte fra sit hjemland for at overleve.

Som 19-årig blev han national amatørmester i hjemlandet Zaïre – nu DR Congo – hvor han boksede mange af sine første kampe, inden han drog videre til Kenya og fortsatte karrieren.

Alt i mens Lolenga Mock forsøgte at skabe sig et navn i et fremmed land, udviklede tingene sig hjemme i Zaïre, og i 1997 startede det, der senere endte med borgerkrig, hvor hans forældre, der var politisk engagerede, blev skudt og dræbt.

Frygten for, at det samme kunne ske for ham, gjorde, at han så sig nødsaget til at forlade Afrika. Derfor satte han kursen mod Tyskland og senere hen Danmark.

"I starten kom jeg til Danmark alene, og jeg var nervøs for, om det ville blive ensomt i starten, men bokseklubben blev hurtigt min familie, og her mødte jeg en masse dejlige danskere, der åbent tog imod mig og fik mig til at føle mig hjemme."

Kæresten Therese tog turen med nordpå fra Zaïre, hvor hun stadig boede, mens Lolenga Mock rejste til Europa. Først opholdt de sig i Tyskland, og herfra gik turen videre mod Danmark, hvor parret endte med at slå sig ned i Risskov, hvor de også bor den dag i dag.

Et hjælpsomt Danmark

16 år i Danmark er det efterhånden blevet til for familien Mock, og hovedpersonen selv lægger heller ikke skjul på, at han føler sig tryg i Danmark.

"Danmark har adopteret mig, da jeg kom hertil uden familie, uden noget hjemland. Det er vist den stærkeste måde, jeg kan udtrykke det på. Det var i Danmark, at jeg for første gang, siden jeg måtte flygte, mødte mennesker, der ønskede at hjælpe mig uden at have deres egen dagsorden. Mennesker, som tog mig ind som en søn eller en ven, og som var der for mig."

Boksekarrieren har kørt på højtryk i flere årtier, og familien er blev forøget i flere omgange, hvor børnene Justine, Corectime og Mock er kommet til.

"Børnene er født her. Dansk er deres første sprog, og når de drømmer, så er det på dansk. Vi snakker sommetider med dem om det her med, at når de bliver spurgt, hvor de er fra, så siger de Danmark," lyder det fra den hårdtslående bokser, der ikke lægger skjul på, at danskerne har en stor plads i hans hjerte.

"Mange udlændinge siger, at danskerne er reserverede og kølige, når du ikke kender dem. Jeg ser det helt anderledes. Danskerne har paraderne oppe, indtil de lærer dig at kende, så åbner de virkelig op, laver jokes og er meget hjælpsomme," siger Lolenga Mock og tilføjer:

"For en bokser som mig, hvor du kun overlever i ringen, hvis du har paraderne oppe, så synes jeg, at det er en rigtig god mentalitet, danskerne har. Det er smart at have paraderne oppe, for ellers risikerer du at blive snydt i det første møde med andre mennesker."

Publiceret 15 June 2019 10:00