Peter Viuff var væk fra sin familie i seks uger for at optage 'Hjem til gården'.

Peter Viuff var væk fra sin familie i seks uger for at optage 'Hjem til gården'.

Præst deltog i reality-program: "Jeg havde virkelig frygtet folks reaktion"

Sognepræsten i Trige har til stor overraskelse for sig selv kun fået positive reaktioner på sin deltagelse i TV-programmet Hjem til gården

Af
Jeppe Rafn

Sognepræsten i Trige, Peter Viuf, gik hele vejen i reality-programmet Hjem til gården på TV2. Efter 10 programmer stod han tilbage som vinderen af programmet, der blev sendt en gang om ugen og for nylig sluttede.

”Det var fint at vinde, men processen var det mest spændende. Det var en lang og lidelsesfuld færd med held, som et godt liv er med opture og nedture. Jeg døde og blev sendt ud til troldene, men kom tilbage til gården, og så endte minde fjender med at hjælpe mig til sejren i respekt for, hvordan jeg havde overlevet kampen mod dem. Det var et klassisk smukt eventyr,” fortæller Peter Viuf, som i dagligdagen ikke hedder andet end Peter Præst.

Kun positive reaktioner

Hjem til gården er et meget populært TV-program med 600.000 seere, og sognepræsten oplevede enorm interesse blandt sognebørnene for sin deltagelse på landsdækkende TV.

”Alle folk i Trige har talt om det, og jeg tror faktisk, folk er lidt stolte. Det har været helt overvældende og kun positivt. Jeg havde virkelig forventet og frygtet en masse negative reaktioner, fordi reality og kirke er modsætninger. Kirken har en vis kultur, etik og status, mens reality er dirty business og lavstatus - men det er jo der, vi præster skal være. Folk ser reality, og vi præster skal være, hvor folk er. Reality er en form for landsbyfællesskab, som ellers er væk, hvor man kan spejle sig i hinanden og holde med de personer, man kan lide. Jeg tror, folk holdt med mig, fordi jeg blev fremstillet som retfærdig, mens andre blev fremstillet som onde,” siger Peter Præst.

Nedtur at komme hjem

Folks positive reaktioner har været en kærkommen overraskelse i forhold til, at det ikke var nemt at vende tilbage til hverdagen efter at have deltaget i programmerne, som blev optaget i august-september sidste år.

”Det er ligesom at være på højskole, men meget mere intenst, og jeg fik et totalt kick af at være med og fik nærmest ptsd, da jeg kom hjem. Hverdagen var grå og kedelig, og det tog et stykke tid at gøre hverdagen interessant igen,” fortæller sognepræsten i Trige.

Foto: Lotta Lemche/TV 2.

”Alle de andre deltagere vil for alt i verden gerne tilbage til reality, men jeg skal ikke være med i mere reality. Det er et narkotikum, man skal passe på med ikke at indtage for mange gange i træk,” siger Peter Præst og kommer med en afsløring:

”Jeg ’dopede’ mig ved at bede Gud om styrke, når det kneb allermest. Når krisen er der, folder man hænderne og beder til Gud.”

Hjælp til spejderne

Med sejren i Hjem til gården følger 500.000 kroner, som sognepræsten dog skal betale skat af, inden han kan begynde at bruge pengene.

Præmien skal primært bruges på at istandsætte en gammel gård i Ølsted, hvor sognepræsten boede i kollektiv i 15 år, og som han i dag har købt og går og sætter i stand i sin fritid.

”Derudover har jeg sagt til spejderne i Trige, at de kan søge om beløb hos mig til ting, de gerne vil have. Spejderne giver de unge mennesker nogle succesoplevelser, de kan bruge til at komme videre andre steder i deres liv,” fortæller præsten, der ikke selv var vild med at gå i skole.

Peter fik sine succesoplevelser som barn andre steder end i skolen, hvilket hjalp ham til at komme videre og gav ham mod på at videreuddanne sig og blive præst.

Publiceret 12 June 2019 19:00