Lars Blomgren Andersen (tv.), Anne Grethe Borghelt og Malene Baj Nielsen (th.) er alle statister i teaterforestillingen Kong Arthur, der havde premiere 22. maj og spiller indtil 29. juni.

Lars Blomgren Andersen (tv.), Anne Grethe Borghelt og Malene Baj Nielsen (th.) er alle statister i teaterforestillingen Kong Arthur, der havde premiere 22. maj og spiller indtil 29. juni. Foto: Pressefoto

Statister på hårdt arbejde i Kong Arthur:

"Det er det hele værd"

Lokalavisen Aarhus har talt med tre af de 100 statister på Kong Arthue, der uge efter uge hjælper i forskellige funktioner, så forestillingen kan blive en succes

Af
Martin Jørgensen

KONG ARTHUR De har hverken store hovedroller eller længere replikker, men alligevel yder de en kæmpe indsats og bruger flere timer ugentligt i deres roller som statister.

For 57-årige Lars Blomgren Andersen fra Aarhus C, som til dagligt arbejder som QA-manager, er det anden gang, han er med i forestillingen, da han tidligere har ageret statist i forestillingen Røde Orm tilbage i 2017.

"Det er stort, og det tager lang tid, og jeg har et kæmpe søvnunderskud for tiden, men det er det hele værd. Jeg har hverken talent eller store ambitioner, men bare det at være med, er rigeligt for mig," lyder det fra Lars Blomgren Andersen, der er en del af kampholdet og som allerede nu slår fast, at han hellere end gerne vil være en del af næste forestilling.

Ny i Aarhus og dramaturgi

For den 20-årige nordjyde Malene Baj Nielsen, der netop er flyttet til Viby for at studere dramaturgi i Aarhus, var det oplagt at blive en del af teaterforestillingen i sydbyen.

"Jeg har altid elsket amatørteater, og da jeg flyttede til Aarhus, så jeg det som en fin mulighed for at være med i noget stort," fortæller Malene Baj Nielsen og tilføjer:

"Der bliver lagt stor vægt på fællesskabet, så det var perfekt for mig, da jeg netop er kommet til Aarhus og endnu ikke har så stort et netværk. Det var en stor mulighed for at lære nye mennesker at kende, og det er jeg virkelig kommet til."

Ligesom Lars Blomgren Andersen er Malene Baj Nielsen også en del af kampgruppen, der er med i de kampscener, og hun er enig i, at det til tider kan være meget hårdt at være på i så mange timer både før, under og efter forestillinger.

"Det tager virkelig hårdt på ens kræfter, men så længe man bruger timerne på noget, man synes er fedt, så er det ikke psykisk hårdt. Men det er hårdt for kroppen. Jeg tror aldrig, at jeg har sovet så meget, som jeg gør for tiden. Min døgnrytme er helt ude i hampen," fortæller en grinende Malene Baj Nielsen.

Pensionist og statist

På Kong Arthur er der statister i alle aldre. Der er både unge studerende, folk der har fuldtidsarbejde ved siden af, og så er der også pensionister. Én af dem er 66-årige Anne Grethe Borghelt fra Egå, der er aktiv i flere frivilligorganisationer, men nu også en del af statistgruppen på Kong Arthur.

"Jeg samler på gode oplevelser. Jeg har været med på Røde Orm før, men det var som frivillig, og lige siden dengang har jeg gerne ville være statist, så det er så fedt, at jeg kan det i år," fortæller hun.

Anne Grethe Borghelt er med for første gang på scenen i Det Kongelige Teaters udendørsforestillinger, hvor hun er med i gruppen af statister, der synger på scenen.

"Jeg føler, at jeg kan byde ind med noget på korgruppen. Jeg er ikke noget kampmenneske, og jeg vil gerne kunne give noget tilbage, og det kan jeg med sang, så det var ideelt for mig at være med dér," lyder det fra Anne Grethe Borghel, som foruden deltagelsen i Kong Arthur også er medlem af Ældrerådet i Aarhus.

Foruden en kampgruppe og korgruppe er der statister fordelt i en borgergruppe, ryttergruppe og motorcrossgruppe. De forskellige artister bliver brugt i flere sammenhænge.

Publiceret 10 June 2019 09:30