Chefredaktørens klumme:

Skal Bundsgaard være minister?

Jacob Bundsgaard (S) er et oplagt bud på en kommende indenrigsminister, mener Claus Krogh. Men spørgsmålet er, om Aarhus' populære borgmester ønsker det

Stemmerne er talt op efter onsdagens folketingsvalg. Tre store stemmeslugere fra Østjyllands Storkreds skilte sig markant ud. Nicolai Wammen (S), Jakob Ellemann-Jensen (V) og Morten Østergaard (R) fik alle tre over 17.000 stemmer. Det er imponerende. Ingen af dem er dog sådan rigtige aarhusianere med bopæl i kommunen. De har alle tre bopæl i hovedstaden. Blandt de herboende udmærkede valgdebutanten Mona Juul fra Det Konservative Folkeparti sig med at sikre sig et mandat. Det tidligere byrådsmedlem for Liberal Alliance Lars Boje Mathiesen, der havde skiftet til Nye Borgerlige, fik også et mandat. Fatma Øktem fra Venstre fik et mandat - ligesom Søren Egge Rasmussen fra Enhedslisten fik valg. Camilla Fabricius (S) fik også valg. Og det er blot et udpluk.

Til gengæld er det også de kandidater, vi her på Lokalavisen kommer til at følge tæt de næste år. For fire ugers valgkamp efterlod en lang stribe af valgløfter bag sig - og nogle af dem har direkte med Aarhus at gøre. Dem følger vi op på.

Mens disse linjer skrives, er Socialdemokratiets formand Mette Frederiksen udpeget til kongelig undersøger. Hvilket vil sige, at hun skal lede dannelsen af en kommende regering. Bliver det en socialdemokratisk mindretalsregering, får Mette Frederiksen brug for alle gode kræfter i Socialdemokratiet til at kunne stille et stabilt og troværdigt ministerhold.

Og hvor står borgmester Jacob Bundsgaard i den forbindelse? Han har tidligere sagt, at han ikke vil være minister. Og det forstår man. Borgmester for landets anden største by og formand for Kommunernes Landsforening! Du kan dårligt finde en mere magtfuld socialdemokrat. Men hvad nu hvis Bundsgaard får tilbudt jobbet som indenrigsminister?

Det vil være oplagt med borgmesterens CV in mente. Han ved alt om de kommunale udfordringer i forhold til staten, og han har et dybt kendskab til rigtig mange indenrigspolitiske anliggender qua de to titler som borgmester og formand for KL. Jeg kan ikke se et bedre bud til posten end Aarhus' borgmester.

Danner Mette Frederiksen en ren socialdemokratisk mindretalsregering - så tror jeg, vi skal have en ny borgmester i Aarhus. Det eneste der taler imod - der er ingen oplagt efterfølger til borgmesterposten i den socialdemokratiske byrådsgruppe.

Med venlig hilsen

Claus Krogh

Ansvarshavende

chefredaktør

Publiceret 07 June 2019 09:00