Knud N. Mathiesen, der er valgstyreformand i Vejlby-Risskov Hallen og samtidig stiller op for Dansk Folkeparti i Østjyllands Storkreds, har været meget tilfreds med dagens valgafvikling.

Knud N. Mathiesen, der er valgstyreformand i Vejlby-Risskov Hallen og samtidig stiller op for Dansk Folkeparti i Østjyllands Storkreds, har været meget tilfreds med dagens valgafvikling. Foto: Anders Michaelsen

Valgreportage fra Vejlby-Risskov:

"Ikke verdens smarteste kommentar"

Ingen køer i Vejlby Risskov, kun en hund, en lind strøm af vælgere, en højere valgdeltagelse og en valgstyreformand fra DF, der må undvære en valgfest

Af
Anders Michaelsen

Valg En labrador strejfer rundt, omkring en stemmeboks.

'Den hund skal ud. Det er ikke en hundekennel,' forklarer valgstyreformand Knud N. Mathiesen til en vælger, der ikke har læst helt op på valgreglementet. Hunden og ejeren får stemt og kommer ud.

"Du har så lige oplevet den første sjove episode i dag. Han var fuldstændig upåvirket, den gode mand", siger Knud N. Mathiesen og griner, som udover at være valgstyreformand ved Vejlby-Risskov Hallen også er opstillet i Østjyllands Storekreds for Dansk Folkeparti.

Labradoren fandt vejen af Vejlby-Risskov Centeret og ejeren fik stemt

Labradoren fandt vejen af Vejlby-Risskov Centeret og ejeren fik stemt Foto: Anders Michaelsen

På trods af høj sol og høj varme i valglokalet, og for få flasker vand til de frivillige ifølge valgstyreformanden, og en uinviteret firebenet gæst, så er dagens valgafholdelse gået smertefrit.

"Det er gået helt fantastisk, og der har været godt gang i den fra morgenstunden af. Og man kan sagtens mærke, det er helligdag. Folk kommer stille og roligt i en lind strømme. Vi har ikke haft de der store klumper som på en almindelig arbejdsdag, hvor folk først har fri klokken fire," siger Knud N. Mathiesen.

Stemmeprocenten har løbende i gennem dagen været højere i år forhold til for fire år siden. Største forskel var omkring klokken 15, hvor der var 11,5 procentpoint flere, der havde stemt i forhold til sidste valg. Men den seneste måling 18:30 viste 75,6 procent af de 8688 stemmeberretigede havde stemt, mod 72,4 procent i 2015.

Stemmeprocenten ved Vejlby-Risskov i dag kontra sidste valg.

Stemmeprocenten ved Vejlby-Risskov i dag kontra sidste valg. Foto: Anders Michaelsen

"Det er svært at vurdere på en Grundlovsdag, hvad stemmeprocenten bliver. På et tidspunkt troede vi, at vi kunne komme op på noget sidst i 80'erne, men nu er det som om, det begynder at løje af. Vi skal være realistiske og jeg tror, vi kommer tæt på de 84 procent, vi ramte for fire år siden. Det kan godt være, vi rammer de 85 eller de 86 procent, men det er nok nogenlunde samme niveau som for fire år siden," vurderer valgstyreformanden, der kommer til at sidde sent og tælle stemmer.

Både at dagens valgdag er en helligdag, og at mange har brevstemt, som er stemmer, der bliver talt med i de tidlige målinger på dagen spiller ind, når valgdeltagelse har været så høj tidligere på dagen, ifølge valgstyreformanden.

Ingen DF-valgfest og 'ikke verdens smarteste kommentar'

Ved siden af at være valgstyreformand står Knud N. Mathiesen også på den stemmeseddel vælgerne i Aarhus modtager udfor Dansk Folkeparti og Liste O. Og der bliver ingen valgfest for ham eller hans partifæller i Østjylland, som i stedet har valgt at bruge kræfterne på at være valgtilforordnede. Og der er partout heller ikke meget at fejre for Dansk Folkeparti.

Selv tror Knud N. Mathiesen, at partiet går fra 5 til 3 mandater i Østjylland. Og derfor tror han også det bliver mildest talt svært at komme udenom hans medkandidater Kim Christiansen, Hans Kristian Skibby og Mette Hjermind Dencker

"Det er det skønne ved at leve i et demokrati, og det er vælgerne, der bestemmer og sådan er det, det må man jo lære at leve med. Vi kan ikke gøre noget ved det. Vi har tidligere haft nogle kanon EU- og folketingsvalg, og vi vidste godt, at vi ikke kunne blive ved med at gå frem, og på et eller andet tidspunkt måtte det gå den anden vej," siger Knud N. Mathiesen.

Selv peger han på Socialdemokraternes skærpede udlændingepolitik, samt Stram Kurs og Nye Borgerliges entre på stemmesedlen som grund til vælgerflugten fra Dansk Folkeparti, hvor han også tror nogle er gået til Venstre. Efter det nyeligt overstået europaparlamentsvalget, hvor partiet gik fra 4 til 1 mandat pegede partiets tidligere formand, Pia Kjærsgaard på, at det blandt andet var klimatosserne fremfærd til stemmerurnerne, der havde givet partiet et dårligere valg.

"Det var en bemærkning med et glimt i øjet, men det var ikke verdens smarteste bemærkning, det skal jeg være den første til at indrømme. Men om den får nogen indflydelse på et folketingsvalg, det tror jeg ikke. Jeg tror godt folk kan skelne tingene. Problemet med sådan en udtalelse er, at med de sociale medier vi har i dag, så bliver den pisket op til et sted, hvor den ikke høre hjemme. Men klimatosser det skulle hun ikke have sagt. Det var dumt, men nogen indflydelse tror jeg ikke det får", siger Knud N. Mathiesen.

Publiceret 05 June 2019 21:35