Jørgen Greve Olesen er frivillig hjælper til folketingsvalget på Højvangskolen i Stavtrup.

Jørgen Greve Olesen er frivillig hjælper til folketingsvalget på Højvangskolen i Stavtrup. Foto: Jeppe Rafn

69-årige Jørgen er frivillig hjælper ved folketingsvalget: Jeg gør min borgerpligt

Jørgen Greve Olesen

Af
Jeppe Rafn

De fleste frivillige hjælpere ved folketingsvalget er medlem af et politisk parti. Det gælder ikke 69-årige Jørgen Greve Olesen fra Stavtrup, som hjælper til ved folketingsvalget på Højvangskolen i Stavtrup. Han meldte sig til, da han hørte, der manglede frivillige til at afvikle folketingsvalget og Europaparlamentsvalget, hvor han også hjalp til på Højvangskolen.

"Jeg har boet 42 år i Stavtrup, men har ikke haft mulighed for at hjælpe til tidligere, for jeg vidste aldrig, om jeg blev kaldt ud at rejse på mit job. Men nu er jeg blevet pensionist, og så ser jeg det som min borgerpligt at hjælpe til, ligesom vi i min og min kones familie altid har set det som en borgerpligt at stemme til alle valg," siger Jørgen Greve Olesen, som fik sit ønske opfyldt om at hjælpe til på Højvangskolen, hvor han selv har stemt i alle årene, han har boet i Stavtrup.

"Jeg vidste, hvem der er chef heroppe, og at der er styr på det, og det går stille og roligt."

Hjælper nye vælgere

"Jeg møder mange, jeg kender, og får en sludder med folk, jeg kun har set på gaden før, eller ikke har set i 20 år. Det er en kæmpe positiv oplevelse at se det engagement, de fleste har i øjnene. Der kommer folk i 30'erne og 40'erne, som ikke har stemt før. Jeg har snakket med flere, der ikke tidligere har stemt og som skal have hjælp til at forstå stemmesedlen, som de ikke kan overskue. Bagefter kommer de og siger tusind tak for hjælpen," fortæller Jørgen.

Jørgen guider en ung vælger til stemmeboksen.

Jørgen guider en ung vælger til stemmeboksen. Foto: Jeppe Rafn

"Vi taler med folk om det rent praktiske, og mange taler om vejret. Det er sjældent, nogle vil snakke politik, og det er rart, for vi må ikke diskutere politik med folk."

Høj valgdeltagelse

Højvangskolen i Stavtrup havde en enorm høj valgdeltagelse ved Europaparlamentvalget på 77,7 procent (66 procent på landsplan), og da Lokalavisen var på besøg på Højvangskolen ved 18-tiden, havde over 80 procent af de stemmeberettigede 3.751 vælgere været forbi skolen og sat deres kryds ved folketingsvalget.

Valgdeltagelsen tegner igen i år til at blive meget høj på Højvangskolen i Stavtrup.

Valgdeltagelsen tegner igen i år til at blive meget høj på Højvangskolen i Stavtrup. Foto: Jeppe Rafn

"Der var rigtig meget gang i den i den første time og igen omkring middagstid. Lige nu er der ikke så mange, men pludselig står der 7-8 ved et af bordene. Når der er trængsel, kan vi tage de to handicap-stemmerum i brug," fortæller Jørgen Greve Olesen.

Han var også med til at gøre brevstemmerne klar i mandags. Det skete på Dokk1, hvor kuverterne blev sprættet op, og man tjekkede, om brevstemmen var underskrevet. Herefter blev de taget med ud på Højvangskolen, hvor de efter klokken 20 vil blive åbnet igen og talt op sammen med de andre stemmer.

En lang dag

Dagen i dag startede for Jørgen inden klokken 7, hvor han mødte op for at være med til at gøre de sidste ting klar. Og dagen slutter først ved midnatstid, når stemmerne er talt op.

"Det er lidt hårdt, for man står op en stor del af tiden, men hvis jeg er fysisk frisk, er jeg klar igen til næste valg," siger den 69-årige førstegangsfrivillige fra Stavtrup.

Publiceret 05 June 2019 19:39